de Constantin Gheorghe
Pentru cei care cred că americanii își aleg la fiecare patru ani un dictator: relax, Trump nu va fi ceea ce ne spun tot felul de cretini că va fi. Pentru că nu-l lasă sistemul constituțional și instituțional să fie. În SUA-spre deosebire de România, care nu și-a pierdut năravurile totalitare!-puterile chiar sunt separate, deci puterea împărțită, presa relativ liberă, și imposibil de cumpărat cu sacoșa de plastic plină cu bani, ca să nu mai vorbim despre americani, așa tâmpiți cum îi vedem noi, cărora nu le-au dispărut reflexele de cetățeni.
Să mă ierte Dumnezeu, dar în istoria SUA găsim președinți cu mult mai excentrici, și mai duși cu pluta, decât Trump. Iar unii, surprinzător, și-au făcut datoria, n-au rămas la gazeta de perete, la rubrica ”Așa nu!” Nu facem noi diferența între ce vorbesc iepurașii în campania electorală, și ce pot face cu adevărat, la butoane fiind? În cât timp, și cu dificultăți, a fost adoptat așa-zisul plan ”Obamacare”?
Chiar crede cineva că SUA(atenție, SUA, nu Trumpișorul!) vor spune unui membru NATO, atacat de cineva: ”Nu sari cu banul, pula Art. 5!”? Să fim serioși! Ce a spus Trump, și are dreptate, a fost altceva: ”Bă, băieți! Luați-vă gândul că doar noi băgăm bani în armament! Ne apărăm împreună, plătim împreună!” Ceea ce mi se pare, principial vorbind, corect. Este o iluzie periculoasă, pentru toți din NATO, să creadă că SUA pot suplini ce nu fac ei. Putem discuta despre inutilitatea multor cheltuieli militare, dar nu ăsta este subiectul. Subiectul este faptul că SUA și-au atins limitele puterii militare, din motive economice.
Cât ne privește pe noi, românii, un singur amănunt: România a avut, și în comunism, și acum, cele mai bune relații cu SUA atunci când la Casa Albă au fost republicanii. Nu văd de ce ne-ar coafa acum o scorpie ”democrată” președinta SUA…