Să fim serioși!

09 octombrie 2018 destin valah Istorie

De ce ”lumea civilizată” se definește acum doar prin atitudinea față de homosexuali? Alte criterii nu sunt? Acest reducționism tembel face mai mult rău decât își închipuie practicanții lui.

Diferențele dintre Est și Vest, cu excepția gradului de dezvoltare, practic nu mai există. Schimb de valori, de forme culturale, convergența lor. Libera circulație a făcut mai mult decât biblioteci de articole constipate pe tema ”diferențelor”.

Noi primim doar punctele de vedere ale unor elite conformiste din Occident, pe care le absolutizăm, și le facem normă. Nu sunt! Societățile occidentale sunt mai conservatoare decât credem. În afara unor elite urbane care fug de identitatea lor, restul cetățenilor își găsește ancoră în ceea ce elitele neagă și urăsc. Au fost peste trei milioane de demonstranți pe străzile orașelor franceze, care au protestat împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex. Erau toți retrograzi? Să fim serioși!

De fapt, raportarea noastră la Occident suferă de pe urma faptului că se bazează pe necunoașterea culturii și civilizației occidentale. Reducem totul la etichete, la aspecte marginale, la lucruri care-ți iau ochii, dar cu care nu poți construi nimic. După vreo trei decenii de ”occidentalizare” suntem mai departe de Occident decât eram pe vremea odiosului comunism. Pentru că atunci luam ce era esențial în cultura și civilizația occidentului, acum luăm ce-i superficial și marginal. Dar, cum mai spuneam, ce știu eu?

de Constantin Gheorghe
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign