Restul sunt povești …

27 noiembrie 2015 destin valah Istorie
de Constantin Gheorghe

Mitul Raiului economic și social interbelic trebuie dărâmat cât mai repede cu putință, dacă vrem să refacem țara asta, așa, ca o țară normală. Vă invit să citiți cartea lui Bogdan Murgescu, ”România și Europa. Acumularea decalajelor economice”, o lucrare esențială pentru a înțelege de unde ni se trage subdezvoltarea actuală. Lucrarea lui Murgescu a fost repede îngropată de toată lumea, a fost trecută în uitare, deși este cea mai lucidă analiză a unei evoluții care nu are nimic în comun cu propaganda care ni s-a servit și ni se servește zi de zi.

Apropo de interbelic. În 1926, deci înainte de Marea Depresie, PIB pe locuitor era(în dolari Geary-Khamis, o formulă de calcul ce permite comparațiile, care se oprește, în cazul de față, în 1990) de 1258 de dolari. În vârful revenirii, 1938, la care se referă toți, când prea-slăvesc Epoca de Aur interbelică, PIB pe locuitor era de 1242 dolari. Iar cu un an în urmă fusese 1130 de dolari, mai mic decât în toți anii crizei, 1929-1933! Ca să nu avem vorbe la proces, calculele sunt făcute de Angus Maddison, economist britanic. Și alte calcule, ale unor economiști occidentali, relevă același lucru: Raiul Interbelic este caracterizat de deteriorarea poziției relative a României în raport cu restul lumii. De la asta plecăm. Restul sunt povești cretine!

Tag-uri: ,
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign