FeaturedIstorie

Punct!

de Constantin Gheorghe

·

Poate ați uitat: China și Rusia sunt membri ai OMC. Conform regulilor de funcționare ale organizației, bunurile, serviciile și capitalurile trebuie să circule liber, fără niciun obstacol. Proprietarul poate face tot ce dorește cu proprietatea sa, câtă vreme respectă regulile. Așadar OMV poate vinde participația sa la Petrom cui vrea mușchii lui. Chiar și rușilor. Iar rușii pot face tot ce vor cu proprietatea lor. Pot, dacă sunt majoritari, să închidă mustăria. Așa cum au făcut și firmele occidentale care au cumpărat active ale statului român.

Dacă n-ați înțeles asta până acum, o repet: privatizarea activelor publice, în România, în Estul Europei, în Rusia și China, în America de Sud sau pe unde mai bântuie dogma Consensului de la Washington, care, deși bănuit mort și îngropat, e mai vioi ca niciodată, n-a fost făcută pentru a le eficientiza. Nu, a fost, de fapt, cumpărarea-la prețuri derizorii-de piețe. Noi n-am vândut fabrici și uzine, institute de cercetare, distribuții de gaze și de electricitate. Am vândut piețe și consumatori.

Unii s-au trezit și au început să-și apere piețele interne, păstrând anumite capacități de producție. Polonia, Cehia, Ungaria, Rusia. Noi, nu! Pentru că suntem un popor de idioți, pe care-l manipulezi cu lozinci cretine, de genul ”Ne fut rușii!” sau ”Jos comunismul!”

Așa că rușii au să facă fix ce vor cu Petrom, dacă-l cumpără. Și vor face, în avantajul Lukoil. Sau al Gazprom. Cum fac și alții. A putut face vreo mișcare statul român în cazul grupului metalurgic Mechel? Nu! Nu va face nici acum. Pentru că, renunțând la suveranitate, a renunțat și la instrumentele care i-ar fi permis să intervină. Punct!

 

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button