FeaturedLifestyle

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Castelul Wartburg din Germania

Castelul Wartburg, încercuit superb de zone forestiere, este în multe privinţe castelul ideal. Din 1999 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Este primul castel german inclus în patrimoniul mondial şi reprezintă o perspectivă impresionantă de 1.000 de ani de istorie germană, conform https://www.wartburg.de.

Potrivit datelor cunoscute, originile castelului datează din 1067.

Castelul a păstrat multe secţiuni originale din perioada feudală, iar forma pe care a îmbrăcat-o în secolul al XIX-lea în urma lucrărilor de refacere oferă o perspectivă aparte asupra perioadei în care fortăreaţa a fost la apogeul său militar şi din punct de vedere al puterii locale. În timpul exilului său la Castelul Wartburg, Martin Luther a tradus Noul Testament în limba germană, conform https://whc.unesco.org.

Interesul pentru refacerea fortăreţei a fost justificat de natura sa simbolică pentru poporul german, iar astăzi castelul continuă să fie un simbol al trecutului şi prezentului naţiunii.

Este localizat pe un deal înalt 400 de metri, la sud de oraşul Eisenach, în Turingia, centrul Germaniei. Aspectul său variat şi ideea de armonie pe care o promovează sunt doar două dintre atracţiile sale. Ceea ce face însă castelul Wartburg un magnet real pentru memorie, tradiţie şi pelerinaj este reprezentarea sa drept un monument pentru istoria culturală a Germaniei, Europei şi nu numai.

Luteranii din întreaga lume apreciază însemnătatea castelului drept locul în care Martin Luther a tradus Biblia. Venerarea Sfintei Elizabeth, care depăşeşte graniţele Germaniei, face cunoscut deopotrivă şi Castelul Wartburg unde aceasta a trăit şi a locuit. Patronajul lui Hermann I, conte de Turingia, ocupă un loc aparte în crearea tradiţiei literare naţionale.

Castelul este cunoscut şi prin autorii reprezentativi Walther von der Vogelweide şi Wolfram von Eschenbach, apreciaţi pentru contribuţia lor la literatura germană.

Este asociat, de asemenea, cu începuturile naţiunii democrate şi burgheze, prin intermediul conţinutului şi efectelor promovate de festivalul asociaţiilor de studenţi germani, organizat din 1817, Festivalul Wartburg.

De la începuturile existenţei sale, fortăreaţa contelui de Turingia a însemnat, în mod repetat, atât gazdă cât şi martor pentru evenimente istorice şi activităţi care au făcut demnă reputaţia de monument atât pe plan naţional cât şi pentru istoria mondială.

Însemnătatea artistică şi arhitecturală a palatului, construit în a doua jumătate a secolului al XII-lea, nu este mai puţin importantă. Prin modalitatea de realizare a execuţiei şi decorării, castelul nu are rival şi reprezintă una dintre cele mai bine păstrate construcţii din perioada târzie normandă care se găseşte pe teritoriul german. Mulţumită acestui spectru extins de conţinut religios şi date istorice, şi datorită semnificaţiei sale în istoria artelor, castelul Wartburg atrage în jur de jumătate de milion de turişti anual din întreaga lume. Acesta fiind un criteriu semnificativ pentru introducerea în patrimoniul mondial UNESCO. Este gazda unui spectru larg de evenimente, de la festivaluri de vară la cele de teatru sau la târgurile de Crăciun.

Colecţia de artă a castelului Wartburg acoperă o perioadă de opt secole, fiind creată la recomandarea ilustrului scriitor şi om de stat Goethe, conform www.wartburg.de. Camerele castelului sau ale muzeului, decorate cu picturile semnate de Lucas Cranach, mobila şi tapiţeriile inestimabile, sculpturile Tilman Riemenschneider şi obiectele de artă şi meşteşuguri oferă perspective unice privitorului asupra istoriei, culturii şi artelor. Colecţia Wartburg cuprinde în jur de 9.000 de obiecte.

Totodată, castelul Wartburg este un monument extraordinar al perioadei feudale a Europei Centrale. Mai mult, Castelul Wartburg este bogat în asocieri culturale, cea mai notabilă fiind aceia de loc de exil al pastorului Martin Luther, care a tradus în acest loc Noul Testament în germană. Este, de asemenea, un simbol puternic de integrare şi unitate germană.

Este protejat de legislaţia în materie la nivel regional, respectiv a statului Turingia, precum şi la nivel municipal. Situl include întreaga zonă, respectiv dealul pe care este aşezat castelul. Zona protejată Wartburg este parte a zonei de planificare Eisenach, ce restrânge toate formele de dezvoltare în jurul monumentului. Mare parte a zonei înconjurătoare din partea de jos a dealului pe care se află castelul este desemnată, de asemenea, ca o zonă protejată şi îndeplineşte funcţia de zonă de protecţie.

Întreaga proprietate este deţinută de Wartburg Foundation of Eisenach, înfiinţată în 1992. Fundaţia este o entitate legală în conformitate cu legea civilă. Este administrată de un consiliu director în cooperare cu ministerul educaţiei, ştiinţei şi culturii din Turingia prin Biroul de protecţie a monumentelor istorice a statului Turingia. Aceste organisme sunt responsabile pentru menţinerea şi protejarea proprietăţii prin intermediul unui plan de administrate specific. AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button