Oamenii care fac istorie strâng în jurul lor oameni brilianți cu rol istoric

10 ianuarie 2020 destin valah Lifestyle

Oamenii care fac istorie strâng în jurul lor oameni brilianți cu rol istoric, dar care poate nu sunt atât de strălucitori în ochii publicului că primii. Este cazul lui Ion Jovin, medicul și prietenul lui Iuliu Maniu, întemeietorul oncologiei și radioterapiei românești. Deși s-a remarcat că medic în Germania și Franța s-a întors în România din datorie și fidelitate față de țara să. Destinul l-a purtat cu brațele deschise în patria mamă unde, pe model francez, a organizat primul centru anticancer din România în 1928. 

 14 ani mai târziu din inițiativă să 13 astfel de centre se înființează, multe dintre le funcționând până astăzi. Deși este trimis patru ani la muncă forțată la canalul Dunăre-Marea Neagră deoarece fusese medicul lui Iuliu Maniu, Ion Jovin nu este uitat de Occident, primind, în lipsă, în 1973 premiul ”Medalia Antoine Beclere”, o medalia ce a fost acordată în premieră unui medic din Est. Deși și-a dedicat o parte semnificativă din muncă luptei împotrivă cancerului, Ion Jovin nu a putut evită cancerul politic. Până la urmă, oamenii care fac istorie, și cei cunoscuți și cei mai puțin cunoscuți, contribuie  la binele colectiv.  

de Alexandru Filimon

FOTO Enciclopedia României


Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign