O simplitate croită pe o orânduială a lumii satului din care s-a născut veșnicia.

21 ianuarie 2020 Andrei Slavuteanul Lifestyle

Frumusețea lumii rurale constă în simplitate, o simplitate croită pe o orânduială a lumii satului din care s-a născut veșnicia. Ion Creangă reprezentantul cel mai de seamă al sufletului românesc, cum spunea marele critic Garabet Ibrăileanu, este cel care așterne pe hârtie această frumusețe cuprinsă în poveștile sale pline de zeama copilăriei. Calul Bălan, furatul cireșelor, caprele râioase ale Irinucai, furtul din borcanul cu iaurt, sunt Amintirile din copilărie ale lui Creangă și ale urmașilor săi până târziu în secolul XX. Astăzi le dorim copiilor noștri să pășească desculți în această lume arhaică pe care Blaga ne-a promis-o veșnică.

Ion Creangă, povestitorul Junimii rămâne și astăzi un suflet plin de viață și haz, un spirit sensibil cunoscut mai îndeaproape de Mihai Eminescu.

Viață curat omenească și țărănească a personajelor sale este o mărturie vie peste timp, că un sigiliu blând de sorginte moldovenesca și de grăi românesc dedicat miticului și fantasticului izvorât din cultura populară.

Acesta este adevărul imuabil al lumii rurale, un microcosmos al pitorescului, frumos așternut la picioarele prezentului.

de Alexandru Filimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign