CulturaFeatured

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Virgil Ogăşanu

Actorul Virgil Ogăşanu s-a născut la 17 iunie 1940, la Turnu Severin. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov.

A debutat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat în piese precum „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian sau „Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, ambele regizate de Liviu Ciulei, potrivit www.cinemagia.ro.

Din anul 1965 este actor al Teatrului Bulandra, unde a avut roluri în spectacole precum: „Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Scandal la Palermo” de Carlo Goldoni (1997), „Petru” de Vlad Zografi (1998), „Turandot” de Carlo Gozzi (2000), „Odiseea 2001” (2001), „Tatăl” de August Strindberg (2004), „Richard al III-lea se interzice” de Matei Vişniec (2006), toate în regia Cătălinei Buzoianu, potrivit www.cinemagia.ro, aarc.ro şi www.cimec.ro. Tot pe scena Teatrului Bulandra s-a remarcat în „Roberto Zucco” de Bernard Marie-Koltes (regia Benjamin Walther, 2002).

Virgil Ogăşanu a jucat şi pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, unde a interpretat rolurile principale din „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman (regia Ion Cojar, 2001) şi „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller (regia Horea Popescu, 1999) şi a făcut parte din distribuţia spectacolului „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale (regia Horaţiu Mălăele, premiera în 2012). De asemenea, a jucat la Nottara, în spectacolele precum „Uzina de plăceri S.A.” de Valentin Nicolau (regia Alexandru Berceanu).

În cinematografie a debutat în 1962, cu pelicula „Doi băieţi ca pâinea caldă”. Din bogata sa filmografie amintim: „Răutăciosul adolescent” (regia Gh. Vitanidis, 1969), „Facerea lumii” (regia Gh. Vitanidis, 1971), „Tufă de Veneţia” (regia Petre Bokor, 1976), „Al treilea salt mortal” (regia Alecu Croitoru, 1980), „Cântec pentru fiul meu” (regia Constantin Dicu, 1980), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), „Q.E.D.” (regia Andrei Gruzsniczki, 2013), „De ce eu?” (regia Tudor Giurgiu, 2015); a jucat şi în seriale de televiziune precum „Ministerul comediei” (regia Horaţiu Mălăele, 1999), „Cu un pas înainte” (2007) sau „Regina” (2008), potrivit volumului „1234 Cineaşti Români” (Editura Ştiinţifică, 1996) şi www.cinemagia.ro. Totodată, a fost profesor la Universitatea Hyperion.

În prezent, la Teatrul Bulandra, face parte din distribuţia pieselor: „La Grande Magia”, de Eduardo de Filippo (regia Elie Malka), „Pe lacul auriu” de Ernest Thompson (regia Dinu Cernescu), „Pisica pe acoperişul fierbinte” de Tennessee Williams (regia Dinu Cernescu), „Voiajul domnului Perrichon” de Eugene Labiche (regia Dinu Cernescu).

A primit premiul de interpretare pentru rolul din „Nu sunt Turnul Eiffel” (1965) la Festivalul Naţional de Teatru; premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul Zaharia Trahanache, din piesa „O scrisoare pierdută” (2013), în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti. A fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002) „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

AGERPRES

Din aceeasi categorie

Back to top button