FeaturedIstorie

Ne merităm soarta!

de Constantin Gheorghe

·

Că Alina Gorghiu e o proastă cu spume cred că nu mai trebuie demonstrat. Demonstrează ea cu fiece intervenție publică și acțiune politică. Că Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății, este un ticălos, iar nu mai trebuie demonstrat. Când își dau mâna prostia cu ticăloșia, iese un proiect de lege scelerat, pe care încercă să ni-l vândă drept o formă de protecție a sănătății, prin prevenție. Dar care nu este decât o formă de a forța creșterea costurilor pentru pacienți, fie direct, prin suportarea unei jumătăți din costurile tratamentului, dacă nu ți-a fost depistată la timp boala, fie indirect, prin folosirea unei cote disproporționat de mari din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate pentru analize, care, cel mai adesea, nu folosesc la nimic.

Da, există practica ”screeningului”, care presupune analize periodice și proceduri, gen mamografii sau colonoscopii, în scopul depistării precoce a unor boli. Cât de des poți face astfel de proceduri, unele invazive, periculoase chiar pentru mulți dintre indivizi? Ce faci dacă te îmbolnăvești în intervalul dintre două vizite la medic, pentru proceduri de depistare? Ce faci dacă boala NU are legătură nici cu stilul tău de viață, nici cu obiceiurile alimentare? Nu se îmbolnăvesc grav sportivi, cu stil de viață adecvat, care fac efort, mănâncă rațional?

Aceste programe de screening sunt tot mai controversate, ultima procedură contestată fiind mamografiile. Contestarea vine, culmea, din partea medicilor, care acuză false rezultate, supra-diagnostic, și chiar declanșarea cancerului mamar, din cauza dozelor repetate de radiație aplicate pacientelor. Nici testele de depistare a altor forme de cancer sunt problematice. ”Faci pipi aici și vezi de ce cancer suferi!” este o imensă prostie. Dar ea se răspândește, spre fericirea industriei farmaceutice, cea care câștigă de pe urma acestor campanii de screening.

Ar mai fi ceva: jumătate din populația României trăiește în Evul Mediu. La sat. Unde singura prezență ”medicală” este baba Rada, cu ceva vrăji, ventuze și ierburi de leac. Medicul este mai greu de văzut prin zonă decât omuleții verzi dintr-o galaxie aflată la mii de ani lumină! Cum faci screening în astfel de condiții, când amărâții ăia nu au de unde să-și cumpere măcar o aspirină. Asta în cazul în care au bani de aspirină.

Unde fac ăștia screening? În spitale în care nu există un aparat de radiologie ca lumea, unde un RMN este un vis prea îndepărtat, iar jumătate din specialitățile medicale nu sunt asigurate cu medici specialiști? Cine acoperă costurile deplasării? Iar pe amărâții ăștia vrei să-i penalizezi că nu merg la medic? La care medic, cretinilor?

Realitatea dobitocilor ăstora se rezumă la o fracțiune de București, unde totul este posibil, pentru că oamenii au bani, și-și permit să suporte costurile îngrijirii sănătății. Dar România nu este precum sfertul ăla de oraș. Nu, ea este din alt film. Pe care l-am mai văzut în trecutul-și prezentul-României. Dar din care nu învățăm nimic!

Ruperea politicii de realitate produce astfel de monștri aroganți și imbecili. Din păcate ei ne conduc, pentru că nu-i sancționăm pentru ceea ce fac. Inacțiunea noastră este considerată de ei drept aprobarea elucubrațiilor și abuzurilor lor. Ne merităm soarta!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button