Nasol! E economie de piață, bre!

04 decembrie 2015 destin valah Istorie

de Constantin Gheorghe

Până atunci bucurați-vă de deliciile prețului tot mai scăzut al petrolului! Nu puteți? Băieții de la pompă nu știu decât un sens pentru preț, în sus? Nasol! E economie de piață, bre!

PS: eu tot nu înțeleg. Americanii s-au folosit de prețul mare al petrolului pentru face rentabilă exploatarea gazului de șist. Și le-a reușit figura. Acum vor să devină principalul exportator mondial de petrol și de gaze naturale. Dar, ghinion: poziția lor este, geografic vorbind, excentrică față de principalele piețe, UE și China, în special. De ce ar depinde cele două mari economii de transporturile din SUA, pe rute maritime, care sunt greu de apărat, în caz de Doamne-Doamne? Rute care, și dacă nu sunt conflicte, pot suferi de pe urma fenomenelor meteo extreme, și care la ambele capete depind de infrastructuri sensibile și costisitoare. Ce s-a întâmplat la Tianjin nu spune nimic nimănui? Rutele terestre, din Rusia, și din țări din Orientul Apropiat și din fosta URSS sunt mai sigure, se dezvoltă, iar într-o lume normală nu ar putea pune problema dependenței și condiționării aprovizionării.

Cred că prețul ăsta scăzut al petrolului și încercarea SUA de a controla absolut această piață constituie încă un factor destabilizator, într-o lume și așa rătutită de cap și frământată de tot felul de conflicte.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign