FeaturedIstorie

Mâna invizibilă, my ass!

de Constantin Gheorghe
Economie de piață, da? Mâna invizibilă, my ass! Ce s-a întâmplat de-a crescut prețul petrolului cu 25% în trei ședințe bursiere? A venit un băiat deștept cu un nou calcul al disponibilului de petrol, și de unde ne scăldam în producție, acum abia mai avem cu ce umple o brichetă!
Era evident-am și scris despre asta acum câteva zile-că la 40 de dolari/baril, toată lumea e nefericită, inclusiv, și mai ales, flăcăii ăia din America. Iar saudiții au luat-o în mână, trebuind să se împrumute, după vreo trei decenii, de pe piața financiară, ca să finanțeze un război inept în Yemen.
Și uite așa tovarășul Putin le face bezele idioților, și se pozează trăgând la fiare. Din toată afacerea asta a ieșit cel mai câștigat. Gazprom a avut cel mai mare profit trimestrial, vreo 4 miliarde de dolari, sancțiunile au fost pretextul ideal pentru a alunga concurența occidentală de pe câteva piețe rusești importante, devalorizarea rublei a ieftinit exporturile Rusiei, dar, paradoxal, a accelerat și procesul de restructurare industrială și de reindustrializare, iar acum creșterea prețurilor la petrol îi permite să refacă rezerva valutară, care oricum trece bine de 450 de miliarde de dolari. Asta după ce a susținut rubla. Creșterea rezervei va descuraja atacurile speculative, gen decembrie 2014, iar băieții sunt avertizați că de data asta Rusia nu va mai susține rubla.
Cum ziceau chinezii? Dacă ai suficientă răbdare, ai să vezi plutind la vale cadavrul dușmanului tău. Uite că Putin are răbdare. Alții n-au. Și și-au luat-o grav peste bot. Succesuri în continuare…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button