Legionarii și CIA, Kissinger și evreii din Basarabia

07 februarie 2016 destin valah Lifestyle

Citesc pe apucatelea de vreo săptămână dosarul lui Horia Sima alcătuit de Central Intelligence Agency. Am parcurs câteva sute de pagini și mă așteaptă alte câteva sute, apoi alte dosare, ale altor legionari refugiați în Occident.

Sunt colaționate în aceste dosare informații din arhiva OSS (precursorul CIA), turnătorii contemporane, analize de tot soiul, filaje ale diplomaților români din SUA care îi transmiteau mesaje lui Horia Sima în anii 70 să nu-l mai critice pe Ceaușescu, informări privind rezistența din munți și parașutările de legionari în România stalinistă.

În paralel citesc telegramele diplomatice ale Ambasadei SUA la Moscova din perioada în care secretar de stat era Henry Kissinger: zeci de telegrame despre evreii din Chișinău care cereau viză pentru Israel, situația aprovizionării cu alimente în Piața Centrală din Chișinău în 1976, vizita lui Ceaușescu la Chișinău din același an.

N-am nici-o concluzie încă, deocamdată citesc.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign