CulturaFeatured

Iaşi: Filă cu iscăliturile lui Eminescu, expusă la singurul muzeu din ţară care îi poartă numele

O filă-manuscris cu exerciţii de iscălitură ale poetului Mihai Eminescu, din perioada 1874-1875 în care acesta ocupa funcţia de director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, este expusă publicului la singurul muzeu din ţară care îi poartă numele.

Coordonatorul Muzeului „Mihai Eminescu” din Iaşi, muzeograful Liviu Apetroaie, a declarat, pentru AGERPRES, că fila cu iscălituri se află în patrimoniul Muzeului Literaturii din Iaşi din 1984. Fila manuscris este expusă, în luna ianuarie, la Muzeul „Mihai Eminescu” situat pe dealul Copoului.

„Povestea iscăliturilor lui Eminescu este o poveste de caligrafie foarte interesantă. Dacă urmărim fiecare model de semnătură, fie că foloseşte iniţiala „M” sau nu alături de numele Eminescu, observăm că sunt foarte interesante din punct de vedere caligrafic. Caligrafia era până acum unul dintre reperele oamenilor de cultură. Ei scriau frumos, foarte lizibil. Eminescu face un baroc din caligrafie. Literele sunt desenate cu acolade mari, foarte lizibile, foarte interesante, cu jocuri de litere. Din punctul meu de vedere, semnătura lui Eminescu îşi lasă amprenta şi asupra operei pe care o scrie. (…) În multe dintre manuscrisele sale, Eminescu scrie începând din stânga şi urcă puţin spre dreapta. Specialiştii susţin că această orientare către în sus a rândului scris de Eminescu se potriveşte de obicei unui om cu viziune, cu gândire, cu dedicare”, a spus muzeograful Liviu Apetroaie.


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO



Înfiinţat în 1989 în apropierea Teiului lui Eminescu, muzeul, singurul din ţară care poartă numele marelui poet, a adunat de-a lungul anilor o importantă colecţie de fotocopii ale manuscriselor eminesciene ale căror originale se află din 1902 la Academia Română, ediţii princeps, medalii şi cărţi vechi. Tot aici pot fi văzute şi monografii despre viaţa marelui poet naţional, traduceri şi obiecte de mobilier.

În cadrul Muzeului „Mihai Eminescu” din Iaşi este expusă colecţie bogată de grafică, picturi şi sculpturi ce aparţin unor mari artişti din ţară şi din străinătate, precum Octav Băncilă, Dan Hatmanu, Sabin Bălaşa, Richard Hette. AGERPRES/

Din aceeasi categorie

Back to top button