
Casa-atelier „Gheorghe Pătraşcu” se află la adresa Str. Bărăţiei 24 din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.
Pictorul a ridicat imobilul în anul 1922, alegând oraşul Târgovişte atât pentru atmosfera liniştită, patriarhală, cât şi datorită istoriei acestei aşezări, cunoscută, printre altele, pentru Ansamblul monumental „Curtea Domnească”.
Construcţia este una simplă, cu două încăperi la parter, atelierul aflându-se în cea mai mare dintre ele, la care se adaugă, la etaj, alte două camere, de mici dimensiuni, destinate copiilor.
Inaugurarea ca expoziţie permanentă a casei-atelier a avut loc la 12 aprilie 1970, potrivit site-ului muzee-dambovitene.ro.
Atracţia principală a casei-atelier este reprezentată de cele 51 de exponate, uleiuri şi grafică, „ce dezvăluie publicului, succint, etape majore din opera pictorului, surprinzând toate genurile abordate: peisaje, portrete, naturi statice şi chiar o mostră din ciclul ‘Interioare'”, arată sursa citată.
În Casa-atelier „Gheorghe Pătraşcu” pot fi admirate şi obiecte cu caracter memorial, peneluri, şevaletul, alături de diverse fotografii şi scrisori ale marelui artist.
* * *
Pictorul şi academicianul român Gheorghe Petraşcu (Gheorghe Petrovici) s-a născut în oraşul Tecuci din judeţul Galaţi, în anul 1872, într-o familie cu tradiţii culturale.
Gheorghe Petraşcu arată de tânăr înclinaţii artistice, făcând primele studii la Academia de Belle-Arte din Bucureşti (1893-1898), absolvită cu şapte medalii de bronz şi trei menţiuni, potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române / 1866-2003” (Ed. Enciclopedică/ Ed. Academiei Române, 2003). La recomandarea lui Nicolae Grigorescu, primeşte o bursă pentru a se perfecţiona în străinătate. După un scurt timp petrecut la Munchen, pleacă la Paris, unde urmează cursurile Academiei Julian între anii 1898-1902.
În 1900, împreună cu alţi tineri veniţi să studieze, la Paris, a pus bazele societăţii „Tinerimea Artistică”.
De la prima sa expoziţie personală la Ateneul Român (1900), în cadrul căreia a expus 60 de lucrări, este remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea şi Alexandru Vlahuţă, care îi cumpără câte o lucrare.
Pictează peisaje, atât în ţară (Sinaia, Târgu Ocna, Câmpulung-Muscel), cât şi în Franţa (Vitré, Saint-Malo), Spania (Podul San Martin din Toledo) şi mai ales în Italia (Veneţia, Chioggia, Napoli).
Gheorghe Petraşcu a avut numeroase expoziţii personale, între 1903 şi 1923 la Ateneul Român, apoi la „Căminul Artei” (1926-1930), culminând cu cele două retrospective de la „Sala Dalles” din anii 1936 şi 1940. A participat la Bienala din Veneţia (1924, 1938 şi 1940); primeşte „Marele Premiu” al „Expoziţiei Internaţionale” din Barcelona (1929) şi al celei din Paris (1937).
Dintre lucrările pe care pictorul le-a lăsat posterităţii, menţionăm: „Interior la Târgovişte”, „Autoportret”, „Interior cu fotoliu roşu”, „Casă din Câmpulung”, „Peisaj din Vitré”, „Natură moartă cu tingire”, „Natură moartă cu vase şi cărţi”, „Toledo”, „Odaliscă”, „Iarna”, Floarea soarelui”, „Femei la scăldat”, „Anemone” ş.a.
Membru titular (27 mai 1936) şi membru onorific (12 aug. 1948) al Academiei Române.
A murit la 1 mai 1949, la Bucureşti.
În 1972, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea artistului, Galeria Naţională din Bucureşti a organizat o expoziţie retrospectivă cu o selecţie a operelor sale din principalele muzee şi colecţii din România, relevând autenticitatea stilistică a unui pictor român de certă valoare europeană.
La 23 noiembrie 2019, tablouri care nu au fost expuse niciodată sau care nu au mai fost accesibile publicului larg din anii 1930-1950, ori de la marea retrospectivă din 1972 au putut fi admirate în expoziţia tematică „Gheorghe Petraşcu – Reminiscentia 70”, la Palatul Suţu din Bucureşti. AGERPRES
Sursa foto: www.muzee-dambovitene.ro