FeaturedIstorie

Despre voluptatea frustrarii

Suferinta celorlalti, nedreptatile si restul de nenorociri ne vin in minte ca niste preocupari necesare care ne scot din confort si seninatate. Din punctul asta de vedere, e o datorie sa nu te preocupe doar rozul relativ al vietii tale si, astfel, revolta devine un act altruist. Cateodata, revolta apare si ca urmare a faptului ca tu insuti esti cel care sufera, tu esti cel nedreptati. Rabufnirea este, in cazul asta, fireasca. Nici situatia ta nu e prea roz, ci doar o nuanta de gri intr-un curcubeu cenusiu.
Vad insa ca exista si forme de revolta, care scapa ambelor categorii invocate mai sus. E vorba despre o indispozitie, care pare sa le dea satisfactii enorme, ba chiar un sens, celor care ii cad prada. Vad multi ca se bucura ca au motive sa injure. Ai senzatia ca intreaga lor viata s-ar duce de rapa, daca nu s-ar mai da de ceasul mortii. Acesti vanatori de frustrari se gasesc peste tot, nu doar pe Fb, si sunt din toate categoriile (de stanga si de dreapta, romani si straini, atei si crestini, tot tacamul). Atitudinea asta ia toate formele de la isterie civica la iritare metafizica. Ai zice ca, pentru astfel de oameni, bosumflarea e calea privilegiata catre fericire.
Ce e cel mai trist este ca acesti entuziasti ai dezastrului doar bombane, nu fac chestii concrete. Toata atitudinea asta este profund egoista. De fapt, lor nu le pasa de semeni, ci vor sa caute anturaj cu japca, luandu-i pe altii martori la indispozitia lor.
Dar cred ca m-am grabit vorbind despre „ei”, despre anumiti oameni, ca si cum ar fi vorba despre tipologii umane bine definite. Mai degraba, ar fi trebuit sa vorbesc despre o atitudine decat despre oameni. E drept ca unii practica aceasta voluptate a frustrarii mai des, dar chestia asta ne paste pe toti, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Am trait-o si eu mai de mult si e tare urata.
In fine, nu voiam decat sa recomand decat doua mici sfaturi practice. Cand aveti astfel de porniri, nu cautati compania celor cu stari asemanatoare si nu mai postati pe Fb, locul unde invariabil veti gasi pe unii cu aceeasi stare! Altfel, nu veti face altceva decat sa va alimentati nervii. Sunati un prieten mai senin si varsati-va cu el naduful! O sa va faca bine.

In alta ordine de idei, am si eu un naduf cu ministrul Educatiei, care si-a aratat nivelul, lovind in Universitatea din Bucuresti. Pot sa mi-l vars aici. Sunt safe acum, nu ma mai aprind asa usor.

de Daniel Nica

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button