FeaturedIstorie

„demisia” Patriarhului Daniel.

Am văzut că se agită lumea cu un event pe 2 decembrie în București. Se cere „demisia” Patriarhului Daniel.

Ok, noi din 2007 încoace, de când ne-am lansat, promovăm secularismul, statul laic și separarea pe bune a BOR de stat. Mereu am criticat excesele Bisericii. Dar să ceri „demisia” Patriarhului arată că ești ignorant. Serios, uite de ce:

– în canoanele BOR, nu există „demisie”. Niciun Patriarh al României nu a plecat din funcție decât în sicriu. A existat în 1990 o ezitare a Patriarhului Teoctist, care s-a retras, apoi a revenit imediat.

– lumea e furioasă că Patriarhul nu s-a solidarizat imediat cu valul de durere după tragedia de la Colectiv. A făcut-o vreodată, în cazul vreunei alte tragedii? A făcut-o vreun Patriarh înaintea lui?

– o eventuală plecare a lui Daniel de la cârma BOR ar însemna fix NIMIC pentru țara asta. BOR e entitate separată și are regulile ei. În locul lui Daniel ar veni alt Patriarh, care s-ar supune acelorași canoane.

– dacă ești revoltat de excesele BOR (Catedrala Neamului e cel mai la îndemână exemplu), și ai tot dreptul să fii, nu îl ataca pe Daniel strict pe chestiunea Colectiv. Nu îl ataca pe Daniel pentru că e Daniel. Uită-te la tot tabloul, fă o listă serioasă de revendicări. Dacă ceri doar o „demisie”, nu ai rezolvat absolut nimic.

– este încă o manipulare care deturnează atenția publică de la problemele reale: avem un guvern așa-zis independent sau tehnocrat care trebuie să guverneze țara într-un context dificil.

Așadar, protestul anunțat pentru 2 decembrie este unul care se concentrează mai degrabă pe o persoană decât pe o entitate care în ultimii 25 de ani a căpătat puteri anormal de mari, sprijinită puternic de politic, inclusiv de la bugetul țării. Nu considerăm esențial acum să punem tunurile pe Patriarhul Daniel.

Oricum, dacă vrem o abordare inteligentă, hai să vedem ce ne nemulțumește la BOR și cum putem determina politicul să îi limiteze puterile. Acolo e încercarea grea.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button