Editorial

De ce fug iobagii de pe moșia boierului?

În perioada fanariotă s-a stabilit un impozit de 2 galbeni pe an, plătibil în 4 ”sferturi”, jumătate de galben la 3 luni. După o generație impozitul a ajuns la paradoxala formulă de ”12 sferturi” – jumătate de galben pe lună.

Și iobagii au început să fugă de pe moșii, care încotro. Cei care aveau ceva cheag au căutat metode să fie scutiți – dând șpagă. Restul și-au luat lumea în cap.

Dar șmecherii au găsit o altă dumă administrativă: au legat câte 6 familii împreună la impozit, solidare la plată: fugea o familie, celelalte 5 trebuiau să achite și partea fugarilor. Efectul a fost devastator: fugeau cu toții, că nu erau chiar așa proști să stea și să plătească pentru alții.

În ziua de azi încă nu ne afumă nimeni cu ardei iute și nu ne bat țepușe de trestie sub unghii ca să scoatem galbinii. Încă. Alta este șmecheria: paraziții ăștia de la guvernare organizează ambuscade pe la trecători, ne belesc ca pe oi la strungă. Adică identifică locurile pe care nu ai cum să le ocolești și acolo te mulg. Alimentarea cu combustibil a mașinii – n-ai ce face, trebuie să treci pe la benzinărie! – pac, acciză. Își mai amintește cineva de acciza lui Ponta cu care voia Șova să construiască șosele? Băieții au băgat galbinii la buget și mitocanul plătește, că n-are ce face și dup-aia uită.

S-a îmbolnăvit peonul? Intră pe mâna sistemului, ras-tuns-muls-frezat fără îndurare! Aaa! Nu-ți place în sistemul public de sănătate că te umpli de bubă neagră că am furat noi biocidele? Vă rugăm, poftim, avem sistem de clinici private, unde poți muri pe banii tăi sub atenta îndrumare a acelorași medici din sistemul public, care umflă la teșcherea din țîșpe surse! Și dup-aia poți să citești articolele dibace ale lui Vlad Mixich – ori chiar să le plângi de milă medicilor.

Educația? Este obligatorie! Singurul avantaj este că știi oarecum pe unde îți este copilul câtă vreme muncești de-ți sar capacele, că oricum când te întorci acasă trebuie să dublezi tu ceea ce nu face sistemul public de educație. Da, sistemul ăla gratuit, vorba unuia de pe Facebook: gratuit până la prima ședință cu părinții, după care începi să cânți ca Puya ”Bani, bani, bani, bagă bani, bani, bani!” Tot ce nu fac profesorii și învățătorii trebuie să faci tu acasă, asta dacă te interesează soarta copilului. Mai degrabă poți avea încredere într-un mânuitor de alba-neagra din piață decât în sistemul public de sănătate și educație.

Să vă spun cum e cu băncile? Cum te prind la strungă și te curăță ca pe cărășel de toți solzii? Și uite-așa încep să fugă iobagii de pe moșie, se duc care încotro.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button