
Către dl Prim-Ministru Dacian Cioloş:
Stimate d-le Prim-Ministru, vă rugăm respectos să ordonați coborârea de pe clădirea Guvernului a mesh-ului imens cu inscripția „Brâncuși este al tău, așa cum și țara asta este a ta.”
Considerăm că nefericitul mesaj reprezintă un afront adus cetățenilor României. Este evident pentru toată lumea că „Brâncuși” nu este „al nostru” și insinuați că nici România nu este a noastră, a cetățenilor ei! Această insinuare este fie voită, fie involuntară, ca urmare a unei gafe maiestuoase făcută de un publicitar prăjit.
Brâncuși a fost o persoană fizică privată care a stat cea mai bună parte a vieții sale în Paris unde a săvârșit opere aflate în patrimoniul privat al diferiților colecționari și iubitori de artă, unele dintre ele ulterior transferate unor colecții de muzeu. Ca excepție, a fost contractat și pentru realizarea bustului lui Carol Davila și a ansamblului public monumental de la Târgu Jiu.
„Brâncuși” (sintagmă prin care înțelegem, de fapt, opera lui Brâncuși) nu este „al nostru” și nici Cumințenia Pământului nu este „a noastră” până nu terminăm o chetă pentru o sumă enormă ca să plătim două persoane fizice la prețul pe care un evaluator a stabilit, mai mult sau mai puțin subiectiv, că ar putea să îl dea alți bogătani care nu au ce face cu vaste rezerve de bani și se supralicitează pentru diverse piese de artă.
Așadar insinuarea cum că țara mea ar trebui cumva „răscumpărată” de la diverși înstăriți cu care se află Guvernul dumneavoastră în tratative este una rușinoasă, care trădează în mod fundamental conceptul de suveranitate al acestei țări.
Dacă ar fi în vreun fel valid sloganul ar însemna că ar trebui să plătesc sume colosale unor indivizi ca să mă bucur de țara mea. Cui? Așa cum unii și-au revendicat Cumințenia, probabil celor care „și-au luat țara înapoi”.
Vă rugăm să procedați la eliminarea sloganului.
Cu stimă,
Colectivul de redacție Rezistența Urbană