FeaturedIstorie

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Patriarhală ”Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia

Catedrala Patriarhală „Sf. Alexandru Nevski”, cel mai mare lăcaş de cult din capitala Bulgariei, Sofia, o comoară arhitecturală şi un simbol al libertăţii şi independenţei naţionale, a fost declarat monument cultural de importanţă naţională, notează http://tomisulortodox.ro/.

Este, de asemenea, una dintre cele mai mari clădiri din Balcani, şi a doua catedrală ca dimensiuni, după „Sfântul Sava” din Belgrad, având o suprafaţă de 3.170 metri pătraţi şi o capacitate de 5.000 de persoane.


Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA



În 1879, în urma obţinerii independenţei de stat, mai multe personalităţi ale Bulgariei, între care şi primul ministru, Petko Karavelov, au propus ridicarea unui monument în cinstea eroilor care s-au jertfit pe câmpul de luptă, în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman.

De asemenea, un apel a fost făcut către poporul bulgar de prinţul Alexandru I de Battenberg al Bulgariei, în vederea strângerii de fonduri necesare ridicării unei catedrale în oraşul Sofia, noua capitală a Bulgariei. Proiectul a fost votat în prima Adunare Naţională din 1880 şi s-a hotărât începerea colectării de fonduri pentru ridicarea edificiului. A fost ales, pentru amplasamentul catedralei, cel mai înalt loc din Sofia, cu o altitudine de 552 metri.

Piatra de temelie a bisericii, al cărei proiect a fost încredinţat arhitectului rus Alexandr Pomerantsev, profesor la Academia de Artă din Sankt Petersburg, a fost pusă la 19 februarie/ 3 martie 1882. La această dată se împlineau patru ani de la semnarea tratatului de pace de la San Stefano, de către reprezentanţii Imperiului Rus şi ai celui Otoman. Imperiul Otoman a recunoscut independenţa României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului. S-a decis organizarea Marelui Principat al Bulgariei (un stat de la Marea Neagră la Marea Egee), Bosnia şi Herţegovina urmând a avea o administraţie autonomă. Tratatul a confirmat, totodată, creşterea influenţei ruseşti în Balcani.

Construcţia bisericii a început în anul 1904 şi s-a încheiat în anul 1912. Costurile finale s-au ridicat la 5,5 milioane de leva, dintre care 1,9 milioane au fost colectate în urma contribuţiei voluntare, restul cheltuielilor fiind suportate din bugetul de stat.

Slujba de sfinţire a bisericii a fost săvârşită abia la 24 august 1924, fiind întârziată de războaiele balcanice şi Primul Război Mondial, în prezenţa invitaţilor din întreaga Europă.


Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA



Proclamarea patriarhatului cu ocazia Adunării Naţionale Bisericeşti din 8-10 mai 1953, a ridicat Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” la rang de Catedrală patriarhală a Bisericii Ortodoxe Bulgare, conform http://tomisulortodox.ro/.

În catedrală, a fost înfiinţat, în 1964, un Muzeu de icoane, în care sunt expuse mai bine de 300 de icoane şi fresce din toate colţurile Bulgariei, datate cu perioada secolelor IX-XIX.

Catedrala „Alexandru Nevski” din Sofia este construită în stil neo-bizantin, cu un plan în formă de cruce. Bolta sa centrală este aurită şi are o înălţime de 45 metri. Exteriorul său impresionează prin numeroasele cupole, semicupole şi bolţi ce străjuiesc cupola centrală de mari dimensiuni. Turnul-clopotniţă măsoară 53 metri înălţime şi adăposteşte 12 clopote turnate la Moscova.

Pronaosul adăposteşte două paraclise iar în naos se regăsesc două pridvoare laterale şi galerii. În partea de răsărit sunt trei altare: altarul central închinat Sfântului cuvios cneaz Alexandru Nevski (23 noiembrie), cel de sud – Sfântului ţar Boris, Botezătorul Bulgariei, cel de nord – în cinstea întocmai cu apostolii Chiril şi Metodiu, arată http://www.patriarchia.ru/.

Un fragment din moaştele Sfântului Alexandru Nevski, oferit de Biserica Ortodoxă Rusă, este depus spre închinare într-o raclă în catedrală.


Foto: (c) VASSIL DONEV / EPA 



Catedrala a fost decorată de cei mai buni artişti din Europa (bulgari, ruşi, austrieci, unguri sau germani). Elementele decorative de interior sunt dintre cele mai preţioase (marmură italiană colorată, onix din Brazilia şi alabastru indian), iar candelabrele sunt lucrate la Munchen. Pictura murală a catedralei a fost începută sub îndrumarea profesorului A. A. Kiselyov, membru al Academiei Ruse de Artă. În catedrală, există 82 de icoane, pictate în ulei, precum şi 273 de fresce. AGERPRES

*Explicatie foto deschidere: Catedrala Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski”, din capitala Bulgariei, Sofia. Edificiul a fost construit între 1904-1912 şi are hramul Sfântului Alexandru Nevski

Din aceeasi categorie

Back to top button