FeaturedIstorie

Batrachomiomachia: Mircea Eliade, Dan Alexe și Teodor Baconschi

A fost puțină furtună intelectuală pe Facebook: Dan Alexe s-a luat de Mircea Eliade și din cauza asta s-a certat cu Teodor Baconschi. Nimic foarte grav, dar totuși un moment încărcat de emoție.

Dan Alexe l-a prins cu o bubă pe Mircea Eliade: Marte nu este zeul-lup . La nivelul meu de cunoștințe perfect de acord cu Dan Alexe – Marte nu este zeul-lup. Însă: ”De la Zamolxis la Ghenghis-han” este o carte publicată în 1970, făcută din bucăți, unele publicate de Eliade înainte de 1944. O privire mai atentă pe notele de subsol arată că 80% din bibliografia și sursele lui Eliade datează dinainte de 1950 – restul de prin anii 1960 fiind actualizări de circumstanță, ca să nu pară chiar așa de prăfuită o carte apărută în 1970. De ce a publicat Eliade o carte mult depășită la nivel de surse în momentul tipăririi? Dumnezeu știe, dar ”De la Zamolxis la Ghenghis-han” exact asta este, o carte publicată cu vreo 30 de ani întârziere. În 1940 ar fi fost de actualitate, în 1970 a fost mai degrabă o ciudățenie, în 2015 este un jalon pe parcursul unei cercetări.

Asta îi reproșez lui Dan Alexe: că le dă picioare-n cap morților. De exemplu Dan Alexe iese întotdeauna biruitor în confruntările cu Nicolae Densușianu, care și-a scris cărțile pe la 1890. Neamțul care a descoperit Troia tot pe la 1890 a scris tone de tâmpenii, însă nu am prea văzut viteji care să fie mândri că îl pot da de rușine. Un nătărău de liceu îi reproșează unui puțoi de generală că nu știe să rezolve ecuații de gradul al II-lea.

(Și dacă nu l-aș fi surprins pe Alexe comentând doct o imagine pe care nu o văzuse…)

Cearta lui Dan Alexe cu Teodor Baconschi nu merită vreun efort. Gălăgie de broaște pe malul lacului.

 

http://www.kishiniov.eu/ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button