FeaturedLifestyle

6 din 10 români tratează infecțiile respiratorii cu medicamente, doar 40% merg la medic în caz de boală

Peste 70% dintre români fac unul – două episoade de infecții respiratorii în fiecare sezon rece – arată studiul național „Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?”, dat publicității luni de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Potrivit studiului, în cazul unei infecții respiratorii, 6 din 10 români apelează la pastile care ameliorează simptomele răcelii și gripei.

Doar 40% dintre respondenți apelează la medicul de familie și asta doar dacă simptomele nu cedează.

Aceeași atitudine se menține și în cazul copiilor, doar trei din 10 părinți cerând ajutorul doctorului de la primele semne de răceală și gripă.

„Majoritatea românilor (76%) aleg pentru ei și familiile lor să consume mai multe legume și fructe proaspete pentru sporirea imunității. O treime aleg suplimentele, în același scop”, precizează același studiu.

Cercetarea arată că 7 din 10 români încearcă să își sporească imunitatea printr-o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult.

Tot la fel, trei din 10 români aleg să țină bolile la distanță prin suplimente alimentare, arată același studiu, realizat de Ivox, la cererea Societății Naționale de Medicina Familiei, în perioada 7 — 14 septembrie, pe un eșantion de 3.018 respondenți de peste 18 ani.

Atunci când nu sunt ocoliți de viroze, 63% dintre români apelează la pastile împotriva răcelii și gripei în combinație cu ceaiuri calde. Patru din 10 respondenți au declarat că preferă medicamente sub formă de pastile, iar trei din 10 — plicuri pulbere solubilă.

Când aleg un astfel de tratament, majoritatea optează pentru combinații între mai multe substanțe active (74%), mărci cunoscute (66%), în care pot avea încredere. Cei mai mulți (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciți.

Doar 4 din 10 români merg la medicul de familie și asta doar în cazul în care simptomele răcelii sau gripei nu cedează.

„Românii au început să își schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: caută informații din surse de încredere și nu mai apelează la antibiotice la primele semne de răceală și gripă. După cum am punctat în nenumărate rânduri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii și gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infecțiilor bacteriene. În schimb, combinațiile de substanțe active pot fi eficace în tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii în gât, congestiei nazale sau a sinusurilor”, afirmă dr. Ileana Efrim, medic de familie, de la Societatea Națională de Medicina Familiei.

Potrivit SNMF, hidratarea corespunzătoare (ceaiuri calde) și o alimentație ușoară bazată pe legume și fructe susțin procesul de vindecare în cazul infecțiilor respiratorii.

„În caz de răceală și gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală, recomandarea noastră este să vă hidratați corespunzător, să consumați multe fructe și legume, să nu faceți excese și să vă odihniți suficient. În cazul în care apelați la antitermice și antialgice, recomandarea noastră este să citiți prospectul cu atenție și să respectați dozele înscrise pe ambalaj”, a adăugat dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie.

SURSA-http://www.agerpres.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button