CulturaFeatured

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Octavian Cotescu

Marele actor Octavian Cotescu s-a născut la 14 februarie 1931, la Dorohoi. A urmat Liceul Naţional (1942-1944), Liceul Militar din Iaşi, mutat la Timişoara şi Piteşti, care a fost desfiinţat în 1945. Revenit la Iaşi, a reluat cursurile Liceului Naţional.

Când era încă elev în clasa a VI-a, în toamna anului 1946, a susţinut examenul de intrare la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, reuşind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna”. A susţinut examenul de diplomă la Institutul de Teatru ”Matei Millo” în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucureşti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul „Pădurea” de A.N. Ostrovski, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

I-au fost încredinţate zeci de roluri în teatru şi în film, pe care le-a interpretat cu mult talent. La Teatrul Bulandra a fost coleg cu actorii Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiş, Rodica Tapalagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuţu. Între rolurile sale de referinţă amintim: Caţavencu din ”O scrisoare pierdută”, Tom din ”Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, Gogu din ”Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, dar şi rolurile din ”Tartuffe” de Moliére, ”Cabala bigoţilor” de Bulgakov, ”Macbeth” de Shakespeare, ”Biedermann şi incendiatorii” de Max Frisch, ”Revizorul” de Gogol.

Octavian Cotescu şi Mihai Mereuţă în piesa de teatru „Cabala bigoţilor”, 1983.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / ARHIVA AGERPRES


A jucat în peste 50 de filme, alături de alţi mari actori, ca Toma Caragiu sau Dem Rădulescu.

A fost distribuit în numeroase emisiuni radio şi tv, realizând, în anii ’70, un cuplu inegalabil cu actriţa Coca Andronescu, în serialul de televiziune ”Tanţa şi Costel”.

A jucat în numeroase piese de teatru radiofonic sau tv, în unele având-o parteneră pe soţia sa, actriţa Valeria Seciu. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Valeria Seciu era studenta profesorului A. Pop Marţian la Institutul de Teatru, iar Octavian Cotescu era asistentul profesorului Marţian.

Din 1981 până la sfârşitul vieţii, a fost profesor şi rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. Printre cei mai cunoscuţi actori care i-au fost studenţi se numără Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Maria Ploae, Catrinel Dumitrescu.

Actorii Octavian Cotescu şi Petre Gheorghiu, alături de tineri actori în sala de teatru, la repetiţii, 1983.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / ARHIVA AGERPRES


În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural Clasa a III-a ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Din bogata sa filmografie amintim: ”Dimineţile unui băiat cuminte” (1967), ”Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1972), ”Păcală” (1974), ”Operaţiunea Monstrul” (1976), ”Iarba verde de acasă” (1977), ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1978), ”Eu, tu şi… Ovidiu” (1978), ”Castelul din Carpaţi” (1981), ”Buletin de Bucureşti” (1983), ”Secretul lui Bachus” (1984), ”Căsătorie cu repetiţie” (1985), ”Sosesc păsările călătoare” (1984) şi multe altele.

În 2019, la Festivalul Naţional de Comedie care s-a desfăşurat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, actriţa Catrinel Dumitrescu i-a adus un elogiu profesorului său, actorul Octavian Cotescu. „Un impuls din suflet m-a trimis la profesorul meu, Octavian Cotescu. Şi atunci mi s-a făcut cald în suflet. Pentru că el ne-a dat aripi să zburăm şi posibilitatea de a ne întoarce la rădăcini”, a spus Catrinel Dumitrescu. „Generos şi plin de umor, marele actor a fost Profesorul. Profesorul iubit de toţi studenţii. ‘E o doză de nebunie în meseria noastră de dascăli de Arta actorului. În fond, noi îi pregătim pe cei care ne iau locul’, spunea el glumind. Am beneficiat de doza asta de minunată nebunie şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a socotit demnă să port pecetea Clasa Cotescu. Când am primit repartiţia guvernamentală la Cluj-Napoca, mi-a spus: ‘Ai grijă ce faci, că eşti în garanţie’! Iată, sunt anul acesta 40 de ani de atunci şi mă consider tot în garanţie, iar când scârţâi, ca acum, mă întorc tot la sfaturile profesorului meu. Ce voi spune oare şi cu ce să încep? ‘Începe cu începutul, puiule!’, ar zice el”, a mai spus actriţa, adăugând: „De fiecare dată când mi-a fost greu, mi-am adus aminte de vorbele Meşterului: Şi publicul? Publicul ce face? Pleacă acasă? Ce vină are el că nu mă simt eu bine? Orice om se poate simţi rău. Orice om, în afară de actor. Tu îţi alegi meseria asta, nu te obligă nimeni. Nu te faci pilot dacă ai rău de înălţime”, a afirmat Catrinel Dumitrescu.

Octavian Cotescu a murit la 22 august 1985, la doar 54 de ani. AGERPRES

Din aceeasi categorie

Back to top button