CulturaFeatured

DOCUMENTAR: 85 de ani de la moartea actorului şi regizorului Constantin I. Nottara

Constantin I. Nottara, actor şi regizor, personalitate de marcă a teatrului românesc, s-a născut la 5 iunie 1859, la Bucureşti. A absolvit Conservatorul de artă dramatică din Bucureşti în 1879. A fost elevul lui Ştefan Vellescu, potrivit site-ului CineMagia, https://www.cinemagia.ro.

A debutat în anul 1877 pe scena Teatrului Naţional. S-a afirmat ca protagonist în roluri ca Shylock, Hamlet, Oedip, Lear în piesele lui Shakespeare, sau Ştefan Tipătescu din ”O scrisoare pierdută”, Ştefan cel Mare din ”Apus de soare”, Vlaicu din ”Vlaicu Vodă”, Tudose din ”Hagi Tudose”. În 60 de ani de scenă a jucat în aproximativ 700 de roluri de compoziţie, menţionează https://www.cinemagia.ro.

Timp de jumătate de secol, Constantin I. Nottara a fost o „personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie)”, se arată în volumul „1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). Constantin I. Nottara a fost şi societar şi regizor la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Vernisajul expoziţiei tematice ‘Constantin I. Nottara: scena este viaţa mea!”, la Palatul Suţu din Bucureşti. (30 iul. 2019)

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


A fost protagonist al primului film de ficţiune semnificativ pentru cinematograful românesc – ”Independenţa României” (1912) – şi totodată coparticipant la demararea şi realizarea proiectului acestui film, se menţionează în volumul amintit.

Ca profesor al Conservatorului dramatic din Bucureşti, Constantin I. Nottara i-a avut ca elevi, printre alţii, pe Tony Bulandra, Vasile Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti. Fiul său, Constantin C. Nottara (1890-1951), a fost un cunoscut compozitor, violonist şi critic muzical.

Vernisajul expoziţiei tematice ‘Constantin I. Nottara: scena este viaţa mea!”, la Palatul Suţu din Bucureşti. (30 iul. 2019)

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Constantin I. Nottara a murit la Bucureşti, la 16 octombrie 1935. În Bucureşti, pe Bulevardul Gh. Magheru se află teatrul care îi poartă numele: Teatrul Nottara.

La 30 iulie 2019 a avut loc, la Palatul Suţu din Bucureşti, vernisajul expoziţiei tematice ”Constantin I. Nottara: scena este viaţa mea!”, care a fost deschisă în perioada 30 iulie-6 octombrie 2019. „Alături de alte nume de referinţă din acea epocă, cum au fost Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Iancu Brezeanu, Paul Gusty şi alţii, Nottara a participat cu tot sufletul şi cu toată fiinţa sa la dezvoltarea artei teatrale în România, astfel încât să ‘înalţe’ jocul actoricesc de la noţiunea de ‘diletantantism’ la cea de ‘profesiune’. C.I. Nottara considera că Arta spectacolului este cea mai complexă dintre toate artele, pentru că ea ‘naşte viaţă’ „, menţiona, cu ocazia deschiderii expoziţiei, site-ul http://muzeulbucurestiului.ro/. AGERPRES

Explicaţie foto din deschidere:Vernisajul expoziţiei tematice ‘Constantin I. Nottara: scena este viaţa mea!”, la Palatul Suţu din Bucureşti. (30 iul. 2019)

Din aceeasi categorie

Back to top button