News

Viclenii și trădări la cozile din Chișinău

Știți ce este o coadă și cum funcționează, vă voi spune aici cum să vă feriți de vicleniile care se petrec la cozile din Chișinău. Aici prevalează tehnica ”nu v-am văzut”/ ”vreau doar să văd ceva”/ ”vreau doar să pun o întrebare”. Situațiile trebuie exemplificate clar.

Să presupunem că omul stă la coadă la magazinul Rogob de pe Armenească, un loc cu foarte multe probleme. În secunda în care se creează un gol în rând există pericolul ca în acel gol să se strecoare cu dibăcie o tanti. Dacă omul îi atrage atenția că s-a băgat în față, tanti se va întoarce opărită și va începe o tiradă pe o voce înaltă: ”vreau să mă uit să văd ce are, nu am voie să mă uit, stați liniștit că nu vreau să mă bag în față”; dacă omul nu zice nimic atunci tanti va comanda crenvușcă Rogob la cadența unei mitraliere naziste MG-42 și tobă și cârnaț și doktorskaia și tot ce trebuie. Dacă omul intervine în acest moment, tanti va întoarce o figură surprinsă: ”nu v-am văzut, dar de ce nu comandați? am crezut că doar vă uitați, dar nu trebuie să strigați la mine! poftim, comandați dumneavoastră” și tot așa.

Să presupunem că omul stă la coadă la un ghișeu de bancă, la linia marcată clar ”PĂSTRAȚI LIMITA DE DISCREȚIE”. În 90% din cazuri apare o tanti care se insinuează șerpește între această linie și omul deservit de ghișeu. Această mișcare de insinuare este însoțită de o cercetare atentă a anunțurilor de pe geamul ghișeului, concomitent cu ignorarea mediului înconjurător. În secunda în care omul deservit la ghișeu își începe mișcarea de retragere, continuă și mișcarea fluidă de insinuare a respective tanti care se apropie de ghișeu cu pas sprinten și elastic, ca un dribleur de talie raională. Dacă omul rămas la limita de discreție intervine cu un apel vocal ”de ce vă băgați în față?” riscă să fie pironit cu o privire jignită: ”dar poftim, doar întrebam ceva/ nu v-am văzut/ de ce stați așa departe de ghișeu”.

În orice situație, omul care remarcă viclenia este aprig probozit și supus unui val de dispreț care îl face să se rușineze. Unii începători cedează ”mă scuzați, vă rog, întrebați” doar pentru a avea parte de o uimire: tanti scoate un teanc de facturi din geantă și le depune spre prelucrare ori pur și simplu îndeasă în sacoșă achizițiile de la Rogob, bombănind mormăieli nesfinte despre tinerii din ziua de azi.

Pentru avansați recomand intervenția ”nu vă supărați doamnă, dar credeți că sunt ornament în magazinul ăsta?!?” – ideea este că oricum se ajunge la ceartă, așa că mai bine renunțați la ideea de negociere. Sfatul meu este să ignorați comentariile ulterioare.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button