FeaturedIstorie

Unde-i plasează? Ce fac cu ei?

de Constantin Gheorghe

Nu, Turcia NU va fi primită în Schengen! I se va acorda același statut cu al României prin 2003: cetățenii turci vor putea călători doar cu buletinul prin Europa, fără să mai aibă nevoie de viză! Să n-o luăm pe ulei! Au să facă precum moldovenii, acum.

Problema este: de ce doresc germanii cu atâta ardoare o concurență ”neloială” pe piața muncii din Europa? Creșterea ”competitivității” doar pe spinarea celor care trăiesc din muncă, prin scăderea veniturilor? Nu cred că introducerea salariului minim la nivel federal a fost așa un șoc economic, dimpotrivă. S-au plafonat profiturile firmelor, și nu mai există alte metode pentru creșterea lor decât reducerea costurilor muncii? Oricum firmele germane stau pe un munte de bani. Unde-i plasează? Ce fac cu ei?

Guvernul federal este arătat cu degetul pentru că, lovit de demența ”austerității”, nu a mai investit în noi infrastructuri de transport, mai mult, nu a investit în întreținerea celor existente, inclusiv în școli și spitale. S-a precarizat foarte mult munca, sărăcia din muncă a câștigat rapid teren. Vor fi având o rată relativ mică a șomajului-judecat în raport cu Franța, spre pildă-dar se desființează locuri de muncă bine plătite, cu valoare adăugată mare, și sunt oferite locuri de muncă prost plătite, cu timp parțial, fără majoritatea avantajelor sociale existente.

Modelul capitalismului renan-care a produs prosperitatea de după război-este abandonat, în favoarea modelului neo-liberal american, fără ca nimeni să înțeleagă care sunt avantajele pentru Germania, în afară de creșterea galopantă a polarizării sociale, creștere din care concurența neloială a forței de muncă reprezentată de emigranți va juca un rol determinant. Asta e! Germania lucrului bine făcut, icoana la care se închină o națiune de idioți.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button