IstorieMain

Uite un program de țară: înlocuirea importurilor cu producția națională.

de Constantin Gheorghe

Uite un program de țară: înlocuirea importurilor cu producția națională. De ce? Simplu: odată pentru că acum orice supliment de putere de cumpărare își ia tălpășița din țară, nu contribuie la dezvoltare, și, doi, pentru că România nu are cum avea o economie orientată predominant către export. Pentru că nu are aparatul productiv necesar. Dacă vrea asta, întâi trebuie să parcurgă etapa înlocuirii importurilor cu producția internă.

Înlocuirea importurilor cu producția internă ar elibera resurse pentru investiții, adică banii cu care acum susținem balanța de plăți externe. Nu sunt tâmpit, să cred că putem produce orice. Dar lucrurile de bază le putem produce. Așa am reuși să ne refacem și mâna de lucru calificată. Care acum nu are unde se califica. Sau e calificată doar în industrii cu valoare adăugată mică.

Concomitent s-ar reface și acele elite tehnice, inginerești și din cercetarea aplicată, care s-au epuizat, la rândul lor. Asta ar duce la regândirea modului în care se predau științele exacte: matematică, chimie, fizică, științele naturii, în școală.

Toate se leagă. Dacă vedem doar o bucățică din întreg, și pe aceea superficial, nu realizăm nimic. Doar le oferim unora subiecte de compuneri constipate despre felul în care ne-a compromis comunismul viitorul, și cum putem fi, fără el, o a doua Japonie, cu jumătate din populație analfabetă…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button