FeaturedIstorie

Totul este de un caraghioslâc perfect!

Constantin Gheorghe

Cum, mă? Mâna grea a statului, în locul mâinii invizibile a pieței? Întrebarea de mai jos apare într-un articol din The Economist, care e porc și nu îmi dă voie să-l citesc, pe motiv că mi-am citit porția. Doar că așa îmi zice de vreo două luni! Iar bani să le dau n-am!

Așadar: ”Improving social mobility will mean allowing rich children to move down as well as helping poor ones to move up. Does the government have the stomach for it?” Adică să schimbe statul structura socială a ”elitelor”? Cum? Taxând averile moștenite? Desființând sinecurile în care s-au oploșit loazele actualelor elite? Să nu le mai permită accesul în politică celor proveniți din dinastiile politice? Și cum să-i ajute pe săraci? Să oblige școlile de unde se recrutează actualele elite să-i dea afară pe bogați, și să aducă săraci în locul lor? Și cine le mai dă bani, foarte mulți bani? Statul, în locul donatorilor? În defavoarea școlilor publice? Dosarul să conteze mai mult? Ești clasă muncitoare, ești bun? Ești din aristocrație, marș la munca de jos?

Totul este de un caraghioslâc perfect! Atâta vreme cât statului îi este interzis să aplice politici redistributive, astea sunt prostii. Supape de siguranță. Mai promovăm și niște unii proveniți din păturile sărace, să nu facă gât! Și ne-am scos! Nu, abia acum încep belelele!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button