FeaturedIstorie

Tot timpul ne va spune ce și cum…

Nu-mi aduc aminte ca în Programul Revoluției Române(da, a fost o revoluție!) era vreun punct care să sune așa: ”Revenirea la monarhie”. Cum nu-mi aduc aminte ca aceia care au murit în decembrie 1989 s-au sacrificat pentru readucerea Regelui Mihai pe tron.

Să distingem clar între lucruri. Regele Mihai, ca fost șef de stat, și omul Mihai. Ne-a părăsit omul Mihai, și moartea unui om este întotdeauna motiv de tristețe și de regrete. Cu el s-a dus o epocă. E drept, dar șeful de stat Mihai I a plecat dintre noi în 1947, pe 30 decembrie. Forțată sau negociată, abdicarea este o realitate.

Oricât ne-ar fi decepționat și ne decepționează șefii de stat ai regimului republican, nimeni nu poate spune că ne-ar fi fost mai bine cu un regim monarhic. Oricâte calități ar fi avut Mihai I(politic vorbind, n-a avut, Carol al II lea a avut grijă să nu-l pregătească pentru a-și asuma responsabilitățile unui rege), ar fi fost o monarhie constituțională, iar el n-ar fi avut instrumentele necesare domesticirii unei clase politice turbulente și pestrițe. Vi se pare că în Marea Britanie Coana Mare se descurcă mai bine cu politicienii din dotarea Regatului? Mai gândiți-vă! La Brexit, spre pildă!

Monarhie sau republică, regimul politic ar trebui să fie democratic. Mă tem că sub dinastia căreia i-a aparținut Mihai I democrația a fost o glumă. Sinistră. Marcată de episoade de violență socială sângeroase. De acte de corupție. De violență politică: asasinate, partide interzise, recurgerea la dictatură. Largi categorii sociale excluse de la luarea deciziilor, fără drept de vot și fără reprezentanți politici.

Sigur, democrația reprezentativă are limite și slăbiciuni, traversează o criză structurală. Nu un rege, sau un președinte, pot rezolva criza. Doar cetățenii, prin reprezentanții lor, o pot face. Dacă sunt lăsați. Ar fi împiedicat Mihai I structurarea statului paralel? Ar fi împiedicat abuzurile din Justiție? Cum?

Să ne amintim de fostul Rege Mihai I pentru actul de curaj, și de demnitate, de la 23 august 1944. Și să nu-i mai punem în cârcă ”aducerea comunismului”. Nu el a făcut regimul politic instalat la București atât de violent. Și nici măcar comuniștii români. A fost un regim de ocupație. Cu sau fără el pe tron. De fapt, nu Dej și Groza l-au ”abdicat”, ci consecințele Tratatului de Pace de la Paris. Tratat care n-ar fi existat fără susținerea ocupanților de acum ai României, deghizați în ”aliați strategici”. Să nu vulgarizăm o istorie complexă, și pentru care nimeni n-a fost pregătit.

Omul Mihai să se odihnească în pace! Regele Mihai I a plecat de mult dintre noi. Pe omul Mihai îl regretăm. Pe Rege? Tot timpul ne va spune ce și cum…

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button