Tot ce trebuie să știi despre taxiurile din Chișinău
Accentul românesc te costă bani. Vorbești cu accent de București – pac! – cu 30% mai scump. Fără milă, fără îndurare. Vestea bună este că taxiurile sunt foarte ieftine aici, astfel încât nu e un dezastru.
Și nici Chișinăul nu este chiar atât de mare să pățești ca în București, să te ducă prin Pantelimon de la Gara de Nord la Piața Sudului. Adică taxa pe accent românesc este cam de 15 lei; o cursă costă în mod normal 30-35 de lei moldovenești (6-7 lei românești), pentru rumân sărim la 50 de lei moldovenești (10 lei românești), nu este chiar o tragedie. Dacă aveți un prieten localnic lăsați-l pe el să vorbească.
Mulți ani mersul cu taxiul avea tarif fix în Chișinău, nu conta 2-5-10 km, plăteai 20 de lei. De câțiva ani au apărut firmele de taximetrie care au un specific: când faci comanda te întreabă de unde pleci și unde vrei să ajungi. Și trebuie să spui adresă clară, cu stradă și număr, altfel nu te bagă în seamă. Și băieții de pe taxi vor să știe ce distanță au de mers, că poate taxistul nu are treabă în Botanica unde vrei tu să ajungi și atunci mai așteaptă o comandă pentru Botanica, să nu meargă până acolo cu mașina goală să-și facă treaba.
După ce faci comanda stai și aștepți să te sune un robot să-ți spună ce mașină urmează să vină. (Cu 2-3 ani în urmă robotul avea un puternic accent rusesc: ”Albă Dacia, 986 numărul”; între timp s-a corectat detaliul acesta.) Sau te sună robotul să-ți spună că nu sunt mașini disponibile.
Niciodată – dar niciodată! – să nu vă faceți planuri de deplasare în Chișinău pe baza taxiurilor. Întotdeauna să aveți o soluție de rezervă, taxiurile pur și simplu dispar în anumite momente – de obicei când îți arde buza mai tare. Nu am identificat nicio explicație pentru acest fenomen. Naiba știe ce se întâmplă, dar în anumite momente dispar.
Foarte mulți șoferi nu cunosc orașul. Trebuie să știi exact unde vrei să ajungi și să le explici pe îndelete.
Mașinile au aparate de taxat dar nu am văzut până în ziua de azi vreunul care să funcționeze. De la aparatul ăsta care convertește kilometrii în bani vine numele de ”taximetrie” – însă în Chișinău originile meseriei sunt ignorate. Iar dacă aparatul de taxat nu funcționează vă dați seama că nu există nici chitanță.
Și un ultim sfat: aici nu merge ca în alte părți, să ieși în stradă, să faci din mână și să oprești un taxi. Chiar nu vă bazați pe chestia asta.