FeaturedIstorie

Suntem zdraveni la cap?

Constantin Gheorghe

Suntem zdraveni la cap? Ce spun statisticile: ”Mai mult de 3 milioane de salariaţi (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că sunt plătiţi sub nivelul actual al salariului mediu pe economie. În categoria salariaţilor cu salarii sub 2.000 de lei net pe lună intră majoritatea angajaţilor din industrie, cei din sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri şi restaurante, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii şi de la Institutul Naţional de Statistică.”

Ce ne spune nouă un specialist în ”resurse umane”(ce-mi place să fiu resursă! Că și căcatul e resursă, nu? Și ce deosebire este în capul ”patronilor între o resursă ”umană” și una materială?): ”„Pentru ca angajaţii care câştigă sub 2.000 de lei net pe lună să treacă în zona de salarii de 3.000 – 4.000 de lei trebuie să aibă o calificare cu adevărat. Ca angajatori, resimţim lipsa şcolilor profesionale adevărate, cu absolvenţi care cunosc o meserie, şi mă refer aici la electricieni, la mecanici sau la operatori. Un electrician cu experienţă câştigă în prezent peste 2.000 de lei net în industrie. Slaba calificare a oamenilor îi aduce în situaţia în care să nu poată emite pretenţii salariale sau să acceseze joburi mai bine plătite“, consideră Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorilor de aluminiu Alro Slatina şi Alrum Tulcea, companii care au împreună 3.200 de angajaţi.”

Credeți că se face vreo diferență între sudori și profesori, câtă vreme majoritatea angajaților din educație și sănătate câștigă sub cele două mii de lei net pe lună? Și ce să facă profesorii și medicii, pentru a câștiga mai mult? Nu sunt ei ”calificați”? Cum să-și facă ei o ”calificare adevărată”, care să-i aducă în situația de a câștiga mai mult? Hai să fim serioși: nu se va schimba nimic, pentru că proiectul de țară al României este să vândă sclavi pe piața muncii, pe prețuri de nimic. Restul sunt povești!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button