
de Dumitru Alexandru Filimon
Prea puțini români cunosc definiția statului. Statul în viziunea gânditorului Max Weber (stat birocratic – monopolul violenței fizice legitime) sau a lui Marx care susținea că statul va dipărea odată cu instalarea comunismului sunt perspective teoretice străine pentru mulți. Pentru încă și mai mulți nu există interes pentru a înțelege mecanismele statului dezvoltate în mii de ani de la Kautilya, acel ”Machiavelli” al Orientului la Machiavelli însuși. Ne rămâne la îndemână o accepțiune modernă a ce este astăzi statul.
Statul este o entitate care oferă servicii cetățenilor. O gamă largă de servicii. Aceasta ar fi perspectiva de sinteză a statului. Pe scurt, dai ceva, primești ceva, calitatea si cantitatea acestei relații depinzând de mulți factori de la climă la cultură politică. Uităm de multe ori că această relație implică doi actori, elita politică și societatea. Dacă doar votăm nu înseamnă că negreșit vom primi și servicii de calitate. De aici și necesitatea unui cod civic pentru fiecare cetățean în parte(indiferent că este poporanist, hipster sau libertarian) care face mai multe paralele decât toată societatea civilă. Cu acest cod ai tot ADN din lume necesar pentru orice societate civilă. Când lipsește acest cod este normal să avem politicieni bezmetici care se bucură de absența noastră în treburile cetății. Este o ipocrizie din ambele părți care defapt ascunde lipsa noastră de implicare, de voință, viziune și asumare.
Ce stat merităm noi?
Ce este statul în aceste condiții? Statul este ce se întâmplâ când tu ești absent. Vrei ca toate lucrurile să se întâmple în jurul tău fără efortul tău. Vrei să trăiești într-o poveste socială unde drepturile vin fără obligații pe principiul egocentric: ”Noi merităm!”. Defapt noi greșim, dar între timp credem că ne asumăm rolul de cetățeni ”albine” în stupul bezmetic al politicienilor prin susținerea unor trenduri. E cool, la modă să dai în Dragnea sau în orice politician de vârf care se află cumva în proximitatea guvernării. Exagerarea mediatică și ”facebook-cească” cu ”statul paralel” mă lasă rece. Ce se întâmplă cu România, Teleorman, Vrancea, Constanța, cu o agendă publică relevantă și actuală, cu polii de putere din PSD care au dispărut de curând pe ușa DNA par lucruri de interes imediat care nu sunt doar mofturi, bagatele sau idiosincrasii politice. Sunt probleme reale, stringente. Cine va prelua acest gol de putere? De ce Ponta face declarații care îl delegitimizează ca lider concurent cu Liviu Dragnea pentru șefia PSD? Nu erau amândoi mereu la televizor și chermeze. Multă lume a făcut parte din acest stat paralel.
Această noțiune inventată și flambată de stat ”paralel” este o necesitate pentru orice politician în funcție. Trebuie să dai vina pe cineva, să te bați cu adversari, dușmani, să ceri solidaritate în jurul tău etc. E o șopârlă veche a politienilor. De aici curg toate miturile politice. Nimic nou sub soare.
Pe mine mă interesează alt aspect. Și anume DNA. Faptul că această instituție mesianică mai face și greșeli(spre exemplu bagă politicieni la puscărie pentru șpăgi pe care nu le-au luat-spun gurile rele din târg) nu miră pe nimeni și nici nu fac obiectul vreunui jurnalist. Totul pe principiul go with the flow deoarece nu te poți pișa împotriva vântului.
Să ne întrebăm în paralel: ”Merită Dragnea să se ducă la pușcărie pentru ceva ce nu a făcut având în vedere ultimul său dosar de la DNA?”. Va fi oare creat vreun trend atunci pentru Dragnea? Mă tem că nu și exagerările din ultima vreme sunt de altă natură decât cea morală, cetățenească. Aici vroiam sa ajung. Aici e marea noastră problemă. În esență și Dragnea va trece și Tudose posibil în aceeași manieră, însă noi cetățenii vom rămâne fără perspectiva noastră de a fi mai buni în microcosmosul nostru, în mica noastră cetate care în final face parte din societatea mare. Cred în meseria de votant și de cetățean. Din păcate și românul e paralel cu tot ce am scris pe aici.
România – un stat paralel subiectiv – o monedă cu două fețe ale unei ipocrizii identice.
Și în matematică dreptele paralele pot fi și confundate la un moment dat.