Singurătatea este periculoasă. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago susţin că singurătatea ucide de două ori mai multe persoane decât obezitatea şi că oamenii în vârstă care sunt singuri au un procent de mortalitate cu 15% mai crescut decât bătrânii care trăiesc în compania apropiaţilor lor. Cauza este faptul că o viaţă izolată la anii bătrâneţii afectează sistemul imunitar şi face de două ori mai multe victime decât obezitatea.
Cercetările realizate de o echipă de specialişti din Chicago, cu participarea unor voluntari de ambele sexe, cu vârste de peste 50 de ani, au dezvăluit că la oamenii singuri se activează nişte gene specifice – CTRA. Acestea afectează grav sistemul imunitar și îl împiedică să combată virușii, în timp ce stimulează inflamațiile. Nivelul crescut de gene CTRA suprimă motivarea persoanelor în vârstă și acestea au dificultăţi în căutarea de contacte sociale. Este ca un cerc vicios, cu efecte negative asupra sănătății.
Aceste circumstanțe explică şi de ce le este atât de greu oamenilor singuri să-şi schimbe stilul de viaţă. Societatea actuală se confruntă cu ameninţarea dublă, reprezentată de îmbătrânirea națiunii și mediul social extrem de fragmentat.
În aceste condiții, mai puține persoane aleg să comunice direct între ele și preferă contactele virtuale. În afară de toate acestea, singurătatea are influenţe negative şi asupra somnului. Persoanele singure adorm mai greu și au nevoie de multe ori de somnifere. Specialiştii recomandă persoanelor în vârstă care sunt singure să se angajeze în diverse activități sociale. Animalele de companie sunt, de asemenea, ajutoare indispensabile în lupta împotriva singurătăţii, susţin cercetătorii.
Sursă: Rador