FeaturedNews

S-a spulberat mitul celor o mie de prieteni pe Facebook (studiu)

Contrar ideilor preconcepute, rețelele de socializare nu permit internauților să aibă mai mulți prieteni, se arată într-un studiu apărut miercuri în publicația Royal Society Open Science și preluat de AFP.

Sursa foto: Facebook

Numărul maxim de persoane cu care cineva poate avea relații sincere și solide este în jur de 150. Cifra a fost stabilită de britanicul Robin Dunbar, unul dintre autorii studiului, și ar fi legată de mărimea creierului. La această limită fiziologică se adaugă imperativul timpului fiindcă menținerea unor adevărate relații prietenești necesită timp.


Astfel, cunoștințele pot fi clasate în funcție de nivelul de afinitate: prieteni intimi, cei mai buni prieteni, prieteni buni, prieteni, cunoștințe și persoane cunoscute din vedere. Potrivit cercetării, aceste grupuri au fost evaluate și sunt alcătuite din 5, 15, 50, 150, 500 și, respectiv 1.500 de oameni.

„Prietenii (în număr de 150) sunt persoanele cu care avem adevărate relații și cu care am dezvoltat obligații reciproce”, a declarat AFP Robin Dunbar, profesor de psihologie la Universitatea Oxford.

Această cifră poate varia, însă puțin. „Este ca și cum fiecare am avea o cantitate limitată de capital social și am putea alege între a investi mai puțin dar cu mai mulți oameni, și a investi mai mult dar cu mai puține persoane, fără să putem depăși această cantitate”, explică cercetătorul.

Teoretic, rețelele de socializare care se dezvoltă pe internet ar trebui să limiteze constrângerile de timp și spațiu și să permită legături cu mai multă lume. Însă sondaje diferite realizate în Marea Britanie au dovedit contrariul. Numărul prieteniilor, online sau în carne și oase, este limitat la 150.

Potrivit studiului, noile instrumente de comunicare (cum ar fi Twitter sau Facebook) facilitează menținerea legăturilor de prietenie, dar nu permit depășirea numărului stabilit de Dunbar. Și oricum, pentru ca prieteniile online să fie durabile, sunt necesare din când în când și întâlniri față în față între cele două părți.

„Oamenii pot avea și 500 sau chiar 1.000 de prieteni pe Facebook, însă acest număr include persoane pe care le-am considera în mod normal cunoștințe, sau persoane pe care le știm din vedere”, apreciază Robin Dunbar.

Cercetătorul spune că este necesar să se diferențieze utilizatorii profesioniști de Facebook, cum ar fi Justin Bieber, care recurg la rețelele de socializare ca la „un gen de fan club gratuit”. Nu este important pentru ei să știe cine le sunt prietenii, încheie AFP.

http://www.agerpres.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button