Istorie

România, arme pentru teroriști și jurnaliști idioți

Să ne uităm cu atenție la reportajul Sky News despre ”armele pentru teroriști vândute în România”. Primul pas: să privim cu atenție armele și să încercăm să le identificăm. Nu ne pierdem vremea cu cele două puști de vânătoare, una cu lunetă, cealaltă fără.

Rămânem la impresionanta ”Austrian military Steyr rifle complete with a top-end sight”. Privim cu atenție pe baza încărcătorului și vedem că scrie ”Steyr Mannlicher”, așa cum scrie pe toate încărcătoarele puștilor de vânătoare Steyr Pro Hunter, putem cumpăra de aici una cu doar 700 de dolari. (Șmecherii mascați le-au cerut jurnaliștilor britanici 3.000 de euro, o afacere destul de bună zic eu.)

 

Și apoi privim cu atenție înspăimântătorul ”mint condition AK-47”. În primul rând ne amintim că AK-47 nu se mai fabrică de mai bine de jumătate de secol, ce există acum sunt variante de AKM și AK-74, dar nu putem avea pretenții de la un jurnalist de investigații britanic să știe despre ce vorbește. La această armă ne atrag atenția câteva detalii: patul de Dragunov (sau PSL pentru cei care au făcut armata), șina pentru lunetă de pe partea stângă a cutiei mecanismelor – chestii care nu se potrivesc cu țeava prea scurtă să fie o armă militară. Și facem puțină documentare, inclusiv dăm 2-3 telefoane și aflăm că există o variantă de pușcă de vânătoare făcută de rușii de la Dragunov sub denumirea Tigr, cu țeava mai scurtă decât a armelor militare și cu calibru civil, pentru vânători, armă cât se poate de legală în țara românească.

Iar acum să recapitulăm: un jurnalist britanic de investigații a venit în România unde i s-au prezentat pentru vânzare la prețuri mult exagerate 4 puști de vânătoare care pot fi cumpărate inclusiv online de orice om care are permis de vânătoare. Apoi ne amintim că jurnaliștii britanici au prostul obicei să-și plătească sursele, astfel că ne putem imagina că a găsit 3 bezmetici prin Ardeal (după accent) care să fie dispuși să-i joace o mică dramoletă în care să poarte cagule în timp ce-i arată colecția lor de arme de vânătoare.

Textul este adus frumos din condei: AK-47, arma teroriștilor, se cumpără ca bomboanele în România, adusă din Ucraina. Dar cine să explice că acolo sunt arme de vânătoare (plus un pistol Walther din ce se vede în filmare)? Cine? Ziaristele care scriu despre înfricoșătoarele ”tunuri de artilerie howitzer”?

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button