de Constantin Gheorghe
Revin asupra unei idei din postarea de pe blog. Este vorba despre existența unui scenariu pentru înlăturarea lui Ponta, care avea nevoie de un pretext, pentru a putea fi aplicat în totalitatea lui. Pretextul ales, incendiul din clubul ”Colectiv”, a avut avantajul lui, pe termen scurt: Ponta a fost înlăturat. Dar cei care au condus tot acest proces n-au gândit mai departe de momentul înlăturării premierului, și în niciun caz la costurile ulterioare pentru cei care urmau să vină la guvernare. Scandalul actual, cu transcrierile spuselor colonelului din STS, este doar unul dintre costuri. Poate cel mai puțin drastic.
Din această afacere ies grav șifonați atât Iohannis, care, cu declarația lui cel puțin lipsită de tact, ca să nu spun cinică, a declanșat teoriile conspiraționiste. ”Trebuia să moară niște oameni pentru ca guvernul ăsta să plece!” Era multă satisfacție în vocea președintelui, care avea, în sfârșit, ”guvernul lui”. Au urmat scenele halucinante de la instalarea unora dintre miniștrii guvernului Cioloș, cu fanfară și cai mascați, pardon, gardă de onoare.
În al doilea rând este șifonat bine Cioloș, și cu el, întreg guvernul. Un premier care s-a cățărat, ca și președintele, pe mormanul de cadavre de la ”Colectiv”. Le place sau nu, asta este imaginea. Pe care transcrierile au întărit-o. Iar folosirea ”surselor din Procuratură”, pentru a încerca prezenta spusele colonelului drept delirul unui tip ce-și dă importanță, este pe cât de ridicolă, pe atât de contra-productivă.
Acest scandal, chiar dacă nu are o bază în realitate(mi-e greu să accept că cineva a organizat incidentul de la clubul ”Colectiv”, pentru a forța schimbarea guvernului, pentru că atunci nicio pedeapsă n-ar fi prea mare și pentru executanți, și pentru beneficiarii crimei), le-a făcut mult rău celor care au profitat de moartea celor din club. Mai grav, șubrezește și mai mult capacitatea administrativă a unei țări care și așa are o administrație vai mama ei, iar toate instituțiile politice sunt disprețuite și contestate vehement.
Domnul Președinte își are Guvernul lui. La ce-i folosește, în condițiile astea? Măcar de-ar fi vreo lumină. Dar din momentul audierilor din Parlament, onor domnii miniștri, cu premierul în frunte, calcă din strachină în strachină. Una n-a ratat. Scârba de politică s-a construit în vreo două decenii. Scârba de tehnocrați e deja la post. Dacă nici cu politicieni, nici cu tehnocrați, atunci cu cine guvernăm? Cu țulușii? O adunătură de idioți, la rândul lor, la fel de corupți și de incompetenți ca mai toți din politică și din tehnocrație? Cu serviciile? Cu armata? Aia care l-a avut șef pe Generalul Izmenelor?
Realizează cineva în ce budă suntem?