FeaturedIstorie

Putina istorie face insa bine intotdeauna.

de Tudor Dumitrascu

Ca sa faci politica azi pare ca tre musai sa fii jurist.
Sau cel putin tre sa stii cu ce se mananca procedurile astea complicate. Sau, tot asa, tot felul de oameni vor sa faca politica.. asa, ca sa faca niste curatenie, ca sa aseze lucrurile..

Putina istorie face insa bine intotdeauna. De ce? Pentru ca – pe foarte scurt – iti arata cine, cum, in ce scop si cu ce rezultat a facut politica de a lungu’ timpului. Iar asta e mai important de stiut decat dreptul constitutional.

Lenin, Stalin si Hitler (si altii dar p astia ii stie toata lumea) aveau in comun o singura trasatura de personalitate. Paul Johnson, un fel de Kissinger al Marii Britanii, a numit acest element: vointa de putere.

Vointa este capacitatea de a transforma intentia in actiune.

Toti trei au plecat de foarte de jos si au ajuns sa darame lumea, pe rand, in acelasi timp si de mai multe ori. I-a unit vointa de fier ca lucrurile sa se intample exact asa cum au vrut ei. Fara remuscari, fara indoieli, fara pasi inapoi. Au doborat doar prin simple acte de vointa obstacole de neconceput. Au facut milioane de oameni sa-i urmeze orbeste. Au urmarit si obtinut, plecand de la zero, puterea absoluta.

Bine, o sa ziceti ca astia erau psihopati. Corect. Si ca erau cutremurati de niste frustrari personale groaznice. Corect din nou. Dar daca o sa-i notati cu 10 pe o scara a vointei de putere care incepe de la 0 si daca vreti totusi sa intrati in politica, incercati sa va dati o nota. Daca e 8 e deja naspa… Daca va e fricuță, in general asa, de chestii, decizii… notati-va cu zero.

Sa nu uitam, un partid are un singur scop, acela de a cuceri puterea. Este exact ca o firma, al carei singur scop este profitul. O firma care nu urmareste profitul nu exista. Asta e politica, nu e o joaca de-a hai sa facem sa fie bine.

Ca exercitiu asa… puneti-l si pe Nicusor Dan pe scara asta…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button