Cultura

Povestea luminii sfinte

My.Roxa

 

Daca tot este astazi prima zi din sfintele sarbatori de Paste, m-am gandit sa va dezvalui si voua o povestioara pe care am auzit-o de la mama mea ( desi multi dintre voi s-ar putea sa o stiti) .

Spun poveste, desi lumea sustine ca ar fi in totalitate adevarata. Sper sa o reproduc fara greseli si sa nu schimb istoria ei, Doamne fereste !:-)

Deci se spune cam asa:

Lumina sfanta apare in fiecare an, in prima zi a Pastelui ortodox, deasupra mormantului lui Iisus Hristos. Aceasta lumina tot apare din ziua mortii Sale in fiecare an, tranformandu-se in flacara. Ea simbolizeaza o raza de lumina , este virtuala, nu arde in primele 33 de minute ( reprezentand viata lui Iisus pe pamant) ,apoi se transforma in flacara materiala.

Oamenii ,de obicei, sunt sceptici in privinta minunilor. Asa este natura umana.

In decursul sutelor de ani s-a incercat sa se tot dea o alta conotatie acestei lumini pe care nu o puteau explica.

Se stie ca in Ierusalim exista o multitudine de religii in afara celei ortodoxe. Tocmai de aceea au existat dubii in privinta acestui lucru crezand ca la baza sa este mana omului.

Din acel moment, de fiecare data cand se intra in Mormantul Sfant, acesta este foarte bine controlat( de asemenea Inalta Biserica ) pentru a nu exista surse de aprindere a focului.

In intreaga istorie a aparitiei acestei lumini sfante se cunosc doar doua cazuri in 2000 ani de intarziere a aparitiei acestei raze care genereaza lumina. O data s-a intamplat in urma unor divergente de opinii intre religii ( cateva ore intarziere ), iar a doua oara,  in anul 1200 dupa Hristos cand prelatul  Bisericii Ortodoxe a fost gonit de catre ceilalti prelati ai altor religii fara a fi lasat sa intre in Sfantul Mormant pentru a lua lumina. In Sfantul Mormant au intrat ceilalti prelati de alte religii, mai putin cea ortodoxa, iar aceasta lumina sfanta nu s-a aratat. Dupa cateva ore s-a auzit o bubuitura foarte puternica in afara mormantului, iar una din coloanele care sustineau biserica a fost fulgerata, iar din acel fulger, practic ,s-au aprins lumanarile acelui prelat alungat.

Exista si astazi urmele a ceea ce s-a intamplat atunci. Lumina simbolizeaza legatura noastra cu Iisus si minunea invierii Lui. Ea mai poate simboliza si legatura noastra cu lumea imateriala , imaterialul poate deveni material , iar noi plecam din lumea materiala si ne transformam in imaterial.

 

Povestea luminii sfinte

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button