Când oștenii americani au trecut Prutul, în Chișinău a început să susure o melodie monotonă. ”Pe unde vin americanii începe războiul, pe unde vin americanii începe războiul, pe unde vin americanii începe războiul…” – cam așa suna melodia.
Și venea din toate părțile: vânzătoare de la chioșc, babe șchioape de la Piața Centrală, băieți și fete cu studii superioare, bloggeri și ziariști, controloare de troleibuz, oameni de bine fără o ocupație clară, pensionari și porumbei – ”pe unde vin americanii începe războiul”. Cântecelul ăsta s-a sfârșit așa cum a început, adică brusc. Parcă le-a retezat cineva ciripitul de la butoane.
Acum mi-am adus aminte de țările salvate de Rusia în ultimii ani. O listă făcută pe genunchi:
- Grecia. Rusia a susținut curentele politice din Grecia care s-au opus sistemului european, au fost promise credite, extremiștii de la Atena au fost îndemnați să reziste. Banii rusești nu au mai venit, Grecia tot într-o situație apropiată de colaps a rămas.
- Ucraina. La fel, Rusia a susținut ieșirea Ucrainei din legăturile cu UE și americanii, au promis bani. Până la urmă Rusia a plătit în Ucraina, dar mai puțin și pentru înarmarea separatiștilor. În prezent în Ucraina se desfășoară un război civil.
- Siria. Rușii au venit, au aruncat niște bombe, au plecat. Nu au plecat pentru că s-ar fi încheiat războiul, ci pentru că și-au dat seama că i-ar costa enorm, așa că au făcut puțin pe vitejii pe acolo. să creadă lumea că au salvat ceva. Nu au salvat nimic, războiul continuă.
- Venezuela. Tot așa, niște unii pe care rușii i-au învățat să fie anti-americani și să experimenteze noi sisteme. Sunt în faliment în prezent, oamenii jefuiesc magazinele ca să aibă ce mânca. Se îndreaptă cu pași repezi spre un război civil, rușii ridică din umeri.
Sunt sigur că există niște distorsiuni logice care să ne dovedească fără tăgadă că americanii sunt de fapt vinovați și în cazurile de mai sus. Nu mai am timp să urmăresc toate prostiile, eu știu că Rusia a salvat țările de mai sus, cel puțin Grecia și Venezuela erau date drept exemple de fericire maximă în cazul ”cooperării aprofundate” cu Moscova.