FeaturedLifestyle

Paradox: conflictul arabo-iranian ieftineste petrolul

Conflictul care se ascute intre Iran, pe de o parte si Arabia Saudita si emiratele din Golf pe de alta parte, are efecte paradoxale: in loc sa determine cresterea pretului petrolui de teama unei crize, asa cum ar reactiona pietele in mod normal, a dus la scaderea in continuare a cotatiilor.

Conform Agentiei France Presse (AFP) cotaţia petrolului Brent, din Marea Nordului, la Bursa din Londra, a coborat miercuri sub pragul de 35 de dolari pe baril, pentru prima data dupa  iulie 2004.

Explicatia este ca tensiunile dintre  cele doua tabere au redus mult probabilitatea ca principalii producatori de petrol din cadrul OPEC, adica Arabia Saudita si Iranul, sa coopereze pentru a reduce productia pe o piata care de peste un an este supra-aprovizionata cu petrol.

Initial, scopul declarat al OPEC a fost ca prin supra-oferta sa scoata de pe piata producatorii de petrol din surse alternative, in special petrolul de sist din SUA, care capatase un avant absolut remarcabil pana la jumatatea anului 2014.

Ca urmare a supra-ofertei pe petrol ieftin, pretul barilului, care a scazut cu peste 30% numai în anul 2015, a înregistrat un declin accelerat si in luna decembrie dupa ce, la ultima reuniune, OPEC  a decis sa mentina actualul nivel de productie

In plus, de la 1 ianuarie Iranul a iesit de sub embargoul international asa ca este foarte doritor sa-si creasca masiv vanzarile pentru a-si reface macar partial economia puternic lovita de sanctiuni.

Pe de alta parte, scaderea cotatiilor barilului este un semn ca observatorii internationali sunt increzatori ca duelul diplomatico-mediatic dintre Iranul siit si tarile arabe sunite, desi este foarte spectaculos, nu va degenera, totusi, intr-o confruntare militara deschisa care sa puna in pericol aprovizionarea mondiala cu petrol.

sursa-http://bucurestifm.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button