
Sculptorul Ion Vlad, un artist de talie universală, al doilea sculptor român consacrat, după Constantin Brâncuşi, este cel care a realizat basorelieful de pe faţada Operei din Bucureşti sau statuia poetului Mihai Eminescu, ridicată în inima Parisului.
S-a născut la 24 mai 1920, la Feteşti, judeţul Ialomiţa. A urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti. A obţinut Premiul „A. Simu” la Salonul oficial (1945), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).
Şi-a deschis prima expoziţie personală la Galeriile „Căminul artei” (1947), urmată de alte cinci, până în 1965, când a participat la expoziţii de grup la Atena, Berlin, Belgrad, Bucureşti, Budapesta, Bratislava, Istanbul, Sofia şi Varşovia.
În 1962 a expus 13 sculpturi la Pavilionul român al Bienalei de la Veneţia. A predat Sculptura la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti (1962-1965).
În anul 1965 s-a stabilit definitiv în Franţa, participând în mod regulat la Salonul tinerilor sculptori, la diverse expoziţii de grup din Belgia, Danemarca, Franţa, Norvegia, Suedia.
A predat Sculptura şi desenul la Centrul american din Paris (1969-1981). A deschis prima expoziţie personală în capitala Franţei în 1970, urmată de altele la Malmo (Suedia, 1971). A expus apoi la Montreal şi New York, operele sale fiind primite bine de public şi critica de specialitate.
Lucrările în piatră, lemn sau metal degajă vitalitate, putere şi forţă interioară: bustul lui Hristo Botev din Parcul Herăstrău, statuia din bronz a lui George Enescu, aflată la Bârlad; statuia pictorului Ştefan Luchian, din piatră artificială, amplasată în parcul „Ion Voicu” din Bucureşti; Monumentul Libertăţii din Timişoara; ansamblul decorativ din Evry; decoraţie murală la Monte Carlo; basorelief la Cergy ş.a., potrivit sursei amintite.
Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRES
Statuia poetului Mihai Eminescu, opera a artistului Ion Vlad la Paris, in apropiere de Universitatea Sorbona din Franta – 1992
Capodopera creaţiei sale este statuia lui Eminescu, amplasată lângă Universitatea Sorbona din Paris, Franţa, o statuie turnată în bronz, la dimensiunea de 250 centimetri înălţime. Unica machetă a acestei sculpturi se află în patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Macheta poate fi admirată în expoziţia constituită din donaţia soţilor Eliza şi Vladimir Cantaragiu din Saltzgitter – Germania, deschisă la Muzeul de Artă Contemporană.
Ion Vlad a fost desemnat, în 1991, membru de onoare al Academiei Române.
A murit la 28 ianuarie 1992, fiind înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris.
Lucrările marelui artist se află în prezent în posesia unor colecţionari particulari şi instituţii din România şi din străinătate, între care Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; Muzeul Naţional de Artă al României (21 lucrări în gips, bronz, piatră artificială, ciment); Muzeul de Artă, Constanţa; Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu; Muzeul de Artă, Timişoara (lucrarea Gheorghe Doja, gips), potrivit www.sculpture.ro. AGERPRES