FeaturedIstorie

O PERSONALITATE PE ZI: Preşedintele american Ronald Reagan

Ronald Reagan a fost cel de-al 40-lea preşedinte american, în perioada 1981-1989. Administraţia Reagan s-a caracterizat printr-o prosperitate internă şi o îmbunătăţire a relaţiilor şi angajamentelor externe ale SUA, potrivit https://www.whitehouse.gov.

S-a născut la 6 februarie 1911, în Tampico, Illinois. A urmat liceul în apropiere de Dixon, şi ulterior Eureka College, unde a studiat economie şi sociologie. La absolvire a lucrat ca jurnalist sportiv. A obţinut, în 1937, un contract la Hollywood, iar pentru următoarele două decenii a jucat în 53 de filme.

Accesul său în viaţa politică, începe în 1966, când a fost ales guvernator al statului California, fiind reales în 1970. În 1980, a câştigat nominalizarea în cursa republicană pentru alegerile prezidenţiale. A câştigat cursa pentru Casa Albă cu 489 de voturi ale electorilor faţă de numai cele 49 ale preşedintelui în exerciţiu Jimmy Carter. A preluat funcţia de preşedinte la 20 ianuarie 1981.

A reuşit prin politica promovată în Congres în decursul administraţiei sale să stimuleze creşterea economică, să reducă inflaţia, să contribuie la creşterea locurilor de muncă şi să consolideze sistemul de apărare naţională. Contribuţia politicilor la consolidarea încrederii naţionale a electoratului i-a furnizat votul necesar pentru obţinerea celui de-a doilea mandat. Administraţia sa a reuşit să consolideze economic şi social America, înregistrându-se o lungă perioadă de prosperitate fără curbe de recesiune sau depresie economică. A reuşit semnarea tratatului care elimina rachetele nucleare cu rază medie de acţiune, a contribuit prin măsuri specifice la combaterea terorismului internaţional şi la asigurarea fluxului de produse petroliere în regiunea Golfului Persic pe durata conflictului irakiano-iranian. În cadrul măsurilor incluse în pachetul cunoscut drept „doctrina Reagan”, a sprijinit acţiunile insurgente anticomuniste din America Centrală, Asia şi Africa.

Pentru contribuţia depusă în slujba Americii, a fost decorat, la 18 ianuarie 1993, cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii. Cu prilejul zilei sale de naştere, în 1998, aeroportul naţional din Washington a fost denumit Ronald Reagan, în baza unei legi semnate de Bill Clinton. S-a stins din viaţă la 5 iunie 2004. AGERPRES

Sursa foto: www.whitehouse.gov

Din aceeasi categorie

Back to top button