FeaturedIstorie

O PERSONALITATE PE ZI: Medicul Ioan Jak Rene Juvara, creator al unei prestigioase şcoli de chirurgie

Medicul Ioan Jak Rene Juvara, creator al unei prestigioase şcoli de chirurgie, s-a născut la 2 ianuarie 1913, la Bucureşti.

Şi-a făcut studiile liceale la Bârlad şi la Bucureşti, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti. În anul 1938 a devenit doctor în medicină şi chirurgie al acestei facultăţi, indică dicţionarul „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

Ioan Jak Rene Juvara şi-a început activitatea în anul 1934, ca preparator bugetar la Institutul de Anatomie şi Embriologie din Bucureşti, trecând în 1936 ca asistent la Catedra de Anatomie şi la Clinica chirurgicală şi de urologie a Spitalului ”Colţea”. Din anul 1947 a lucrat ca medic primar de chirurgie generală şi medic primar urolog.

Începând din 1967 a fost profesor titular, precum şi profesor consultant la clinica chirurgicală a Spitalului ”Dr. I. Cantacuzino”. Aici a depus o muncă intensă în direcţia construirii unei noi aripi a acestui spital (cu o secţie de terapie intensivă, bloc operator cu trei săli de operaţii, laboratoare şi paturi), a dotării clinicii cu aparatură chirurgicală şi punerii la punct a investigaţiei radiologice intraoperatorii pentru chirurgia biliară etc.

Ioan Jak Rene Juvara este recunoscut drept creator al unei prestigioase şcoli de chirurgie şi printr-o intensă activitate ştiinţifică referitoare în principal la chirurgia viscerală a etajului superior al abdomenului, cicatrizarea suturilor intestinale, tumorile endocrine, suferinţele stomacului rezecat, chistul hidatic pulmonar.

A fost deschizător de drum, în România, în tratamentul chirurgical al miasteniei prin ablaţia timusului, a pus la punct chirurgia tiroidei şi pe cea a hipoglicemiilor de origine pancreatică, domeniu în care a deţinut cele mai importante statistici pe plan mondial, potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)”.

Este, totodată, autorul a 14 tehnici chirurgicale originale, publicate în ţară şi peste hotare. A realizat, împreună cu colaboratorii săi, o serie de inovaţii în aparatura medicală: aparat de rezistivitate electrică a plasmei, staţie centrală de oxigen, aparat de drenaj manometric al bilei. De asemenea, este autorul ştiinţific al unor filme medicale despre metode de investigaţie şi diagnosticare.

Activitatea sa ştiinţifică este consemnată în peste 290 de cărţi, studii, articole, rapoarte, dintre care amintim câteva titluri: „Cicatrizarea bonturilor osoase de amputaţie. Studiu clinic şi histopatologic” (1948), „Chirurgia pancreasului. Tactică şi tehnică” (1957, în colaborare), „Corelaţii anatomo-clinice în litiaza coledocului” (1967), „Hipoglicemiile organice de origine pancreatică” (1969), „Litiaza postoperatorie a căii biliare principale” (1969), „Probleme medico-chirurgicale de patologie hepato-biliară” (1969, în colaborare), „Boala biliară postoperatorie” (1972, în colaborare, lucrare distinsă cu Premiul „Gh. Marinescu” al Academiei Române).

A participat, de asemenea, la întocmirea unor tratate, precum „Tratat de patologie chirurgicală” (vol. VI), „Cancerul şi alte tumori endocrine”, „Cancerul gastric”, „Tratat de medicină internă” ş.a.

Ioan Jak Rene Juvara a fost membru al Societăţii Române de Chirurgie, al Societăţii Române de Urologie, al Academiei de Chirurgie din Sofia, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Cardiovasculară, al Societăţilor Chirurgilor din Paris, al Colegiului Internaţional de Chirurgie Digestivă din Italia ş.a.

La 10 noiembrie 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

S-a stins din viaţă la 18 februarie 1996, la Bucureşti.AGERPRES/

Din aceeasi categorie

Back to top button