FeaturedLifestyle

O PERSONALITATE PE ZI: Medicul chirurg Alexandru Pesamosca

Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene. Şi-a efectuat studiile primare la Şcoala Italiană din Constanţa şi a absolvit Liceul ”Mircea cel Bătrân” din localitate. Visa să devină ofiţer de marină, dar a devenit chirurg pediatru şi timp de o jumătate de secol a efectuat peste 45.000 de operaţii, salvând de la infirmitate pe viaţă sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei consideraţi fără speranţă şi inoperabili de către alţi medici.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti în anul 1954 şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de trei ani (1954-1957). A fost apoi transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” (1957-1984) şi Spitalul „Budimex” (actualul „Marie Curie”) începând din 1984. În blocul operator a făcut chirurgie abdominală, chirurgie ortopedică, chirurgie reconstructivă. A scăpat mii de copii de malformaţii. Unele dintre operaţiile efectuate de medicul Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. Bucuria sa cea mai mare era să-i vadă pe copii după operaţie, cum se ridică din pat, îl apucă de pantaloni şi îi spun „tata Pesi”, potrivit site-ului citateortodoxe.ro.

A operat şi în străinătate (China, Franţa, Italia, Republica Moldova, etc.), dobândind prestigiu internaţional în domeniul chirurgiei pediatrice dinainte de 1989. În anul 1993, a devenit membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Bucureşti.

A început să rămână în spital din 1984, pentru a fi aproape de copiii pe care-i opera. Din 1999, de când a murit soţia sa (de la care a avut doi fii, ambii decedaţi), a locuit într-o rezervă de 10 metri pătraţi a Spitalului ”Marie Curie”, unde se afla toată averea lui de-o viaţă – sute de cărţi, studii de medicină, teze de doctorat, registre, diplome, suveniruri, fotografii, scrisori, discuri de pick-up. În cămăruţa aceea consulta, mânca şi dormea.

Dr. Alexandru Pesamosca într-un salon de spital, 1989

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES


A fost şeful Clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică din Spitalul „Marie Curie” până la pensionare, în 2006. În ultimii ani nu a mai operat, dar primea pacienţi la consultaţii şi asista alţi medici chirurgi când aceştia îi cereau ajutorul, precizează site-ul amintit.

Ameninţat cu evacuarea din rezerva unde locuia, intervenţia opiniei publice şi a presei a făcut ca acest lucru să nu se întâmple. Aici şi-a trăit ultimii ani ai vieţii, aproape de pacienţii, studenţii şi medicii pe care i-a iubit şi i-a sfătuit până în ultima clipă a vieţii sale.

Medicul Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae-Brâncoveanu, aflată în curtea Spitalului „Marie Curie”. Ideea ridicării unui lăcaş de rugăciune în cadrul Spitalului „Marie Curie” era veche (1985-1986) şi aparţinea profesorului doctor Alexandru Pesamosca. Din cauza regimului de atunci acest vis nu s-a putut concretiza, cu toată lupta dusă de acest mare doctor, scrie site-ul http://www.biserica-sfstelian-brancoveanu.ro/.

După evenimentele din 1989, conducerea spitalului a solicitat Patriarhiei Române – Arhiepiscopiei Bucureştilor numirea unui preot slujitor pentru spital. În urma încheierii protocolului dintre Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii (iunie 1995) cu privire la acordarea asistenţei religioase în unităţile spitaliceşti, începând cu 1 martie 1997 a fost numit părintele Smuc Daniel ca preot slujitor al spitalului. Din acea dată, preotul – având sprijinul conducerii spitalului şi al angajaţilor (medici, asistente şi infirmiere) a pornit demersurile pentru construcţia unui lăcaş de cult în curtea spitalului. În septembrie 1997 au început lucrările de construcţie care au durat cinci luni, terminându-se în februarie 1998.

În vara anului 2011, profesorul Pesamosca a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecţiuni cardiace şi renale. A murit în dimineaţa zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani. Patriarhul României a fost de acord ca marele chirurg să fie înmormântat lângă biserica pe care a ctitorit-o, scrie site-ul citateortodoxe.ro.

Bustul prof. dr. Alexandru Pesamosca, în curtea Spitalului „Marie Sklodowska-Curie”

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Profesorul Alexandru Pesamosca (supranumit ”îngerul copiilor”) se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele.

În septembrie 2014 i s-a ridicat un bust în faţa Spitalului de Copii ”Marie Curie”. AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button