FeaturedLifestyle

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Cella Dima

Actriţa Cella Dima s-a născut la 13 martie 1916, la Bucureşti. A absolvit, în 1938, Conservatorul din Bucureşti, potrivit volumului ”1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Actriţă de teatru şi film Cella Dima s-a afirmat de timpuriu pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind o prezenţă constantă pe scena acestuia timp de mai bine de 35 de ani, după cum menţiona un comunicat al Uniunii Teatrale din România – UNITER din mai 2000.

Cella Dima a interpretat rolul Grethe din ”Suferinţele tânărului Werther”, continuând apoi să joace zeci de roluri din dramaturgia naţională şi universală, pe care le-a interpretat cu eleganţă şi rafinament, cu discreţie şi capacitate de fină nuanţare, cu acurateţe stilistică şi farmec feminin, printre acestea aflându-se Ofelia din ”Hamlet”, Farmacista din ”Copiii pământului” de Andrei Corteanu, Beatrice din ”Mincinosul” de Goldoni, Regina din ”Strigoii” de Ibsen, Vanda din ”Gaiţele” de Al. Kiriţescu, Jacqueline din ”Fortunio” de Musset şi multe altele.

Un punct culminant al carierei sale l-a constituit rolul Zoe din piesa ”O scrisoare pierdută”, interpretat cu brio în cadrul turneului Teatrului Naţional la Paris, în 1956.

A mai jucat, tot la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, în piese precum ”Surorile Boga” (1971, regia Sorana Coroamă Stanca), ”Zoo (Asasinul filantrop)” (1976, regia Mihai Berechet), ”Un fluture pe lampă” (1982, regia Horea Popescu), potrivit site-ului TNB.

A fost distribuită şi în mai multe filme, în care a interpretat roluri de plan doi: ”Bulevardul ŤFluieră Vântuť” (1950, regia Jean Mihai), ”Bădăranii” (1960, regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi), ”S-a furat o bombă” (1961, regia Ion Popescu-Gopo), ”Porto-Franco” (1961, regia Paul Călinescu), ”Cerul n-are gratii” (1962, regia Francisc Munteanu), ”Mofturi 1900” (1964, regia Jean Georgescu, apărut şi pe DVD, în 2006), ”La patru paşi de infinit” (1964, r. Francisc Munteanu), ”B.D. intră în acţiune” (1970, regia Mircea Drăgan), ”Zbor periculos” (1984, regia Francisc Munteanu).

Cella Dima a murit la 4 martie 2000, la Bucureşti. AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button