CulturaFeatured

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Jean Constantin

Actorul Jean Constantin (nume real Constantin Cornel Jean – n.r.) s-a născut la Techirghiol, la 21 august 1927, într-o familie mixtă, mama sa fiind grecoaică, iar tatăl fiind român.

A urmat cursurile Şcolii de Normatori la Canalul Dunăre Marea Neagră, apoi s-a angajat la I.M.U Medgidia şi a înfiinţat o brigadă artistică, alături de care a câştigat câteva premii. A fost, de asemenea, artist la Casa de Cultură din Constanţa, potrivit site-ului actori.info.

În 1957 a debutat pe scenă la secţia de estradă a Teatrului de Stat „Fantasio” din Constanţa, fiind angajat al acestui teatru până la pensionare. 

A fost remarcat de regizorul Sergiu Nicolaescu, care în 1973 l-a distribut în filmul „Nemuritorii” (lansat în 1974). În 1973 a jucat şi în filmul „Explozia”, iar în 1974, în pelicula „Un comisar acuză”.

Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul „O scrisoare pierdută”, în regia lui Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care „Vine poliţia!” sau „Regina”.

Din filmografia sa, care include aproximativ 80 de titluri, amintim: „Baronul Ecluzei” (1960), ”Procesul alb” (1965), ”Maiorul şi moartea” (1967), „Răzbunarea haiducilor”(1968), „Zile de vară” (1968), „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969), seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)” – unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie -, dar şi „Nea Marin miliardar” (1979), unde i-a avut colegi de platou pe Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu, Ştefan Bănică. Alte pelicule sunt: ”Săptămâna nebunilor”; ”Zestrea Domniţei Ralu”; ”Ultimul cartuş” (1973); ”Fraţii Jderi” (1974); ”Evadarea” (1975); ”Cuibul salamandrelor” (1976); ”Eu tu şi Ovidiu” (1977); ”Duelul” (1981); ”Masca de argint” (1984); ”Colierul de turcoaze” (1985); ”Cucoana Chiriţa” (1986); ”Paradisul în direct” (1995); ”Punctul zero” (1996); ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

A apărut şi în „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Chiriţa la Iaşi” (1987), „Iancu Jianu, haiducul” (1981), „Haiducii” (1966), „Haiducii lui Şaptecai (1970)”, „Procesul alb” (1965) etc.

Unul dintre rolurile care l-au făcut foarte iubit de tineri este Ismail, din serialul de televiziune „Toate pânzele sus”, regia Mircea Mureşan, precizează site-ul cinemagia.ro.

Actorii Jean Constantin şi Ion Dichiseanu la întâlnirea la 33 de ani de la premiera filmului „Toate pânzele sus”, în portul Tomis din Constanţa, 2009.

Foto: (c) STEFAN CIOCAN / AGERPRES FOTO


„Îmi place să joc şi-n filme, şi-n teatru, că din teatru am venit. Am jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti în ‘O scrisoare pierdută’ pe Pristanda. (…) Eu am avut noroc la viaţa mea de un colectiv extraordinar. Vorbesc despre cel de la ‘Toate pânzele sus’ şi de la celelalte filme pe care le-am făcut. Eram o familie. M-a marcat ‘Toate pânzele sus’, mai ales Ismail: ‘Acuma mâncam pe urmă luptam. Asta făceam’ „, mărturisea marele actor, potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro.

A fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie şi de revistă, remarcându-se de-a lungul timpului în spectacole de divertisment şi în show-uri de televiziune. Rămân memorabile scheciurile interpretate alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu sau Ştefan Bănică. S-a bucurat de o deosebită popularitate şi a susţinut numeroase spectacole atât în România, cât şi în străinătate, în turnee efectuate alături de alte nume mari ale scenei româneşti.

Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără „Poker” şi „Supravieţuitorul” (2008), în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Roming”, regia Jiri Vejdelek (2007), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), regia Cătălin Mitulescu, „Păcală se întoarce” (2006), regia Geo Saizescu.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003. În 2007, a fost învestit cu titlul Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava. Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae”. În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă „Fantasio”, i-a dedicat biografia artistică „Omul care aduce hazul”, publicată în 1998.

Preşedinţia României i-a conferit artistului, în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Jean Constantin a primit, de asemenea, în 2006, Diploma de excelenţă pentru rolul din filmul ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”.

A locuit în Constanţa unde a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului. A fost declarat şi cetăţean de onoare al oraşului Techirghiol, unde i-a fost dezvelită o statuie, ca omagiu pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului românesc, precizează site-urile cinemagia.ro şi actori.info. Teatrul din Techirghiol îi poartă astăzi numele – Teatrul de vară ”Jean Constantin”. 

La 22 aprilie 2010 Jean Constantin şi Draga Olteanu-Matei au sărbătorit, împreună cu cei mai iubiţi actori şi cântăreţi de muzică uşoară şi populară, 55 de ani de carieră de excepţie, prin spectacolul ”Frumosu de la Marea Neagră”, care a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti. 

Actorul Jean Constantin a murit la 26 mai 2010, la vârsta de 81 de ani, în Constanţa.

AGERPRES

Explicaţie fotografie din deschidere: Actorul Jean Constantin la spectacolul-omagiu „Hoinărind printre amintiri” dedicat actorului Florin Piersic, la Sala Palatului, 2010.

Din aceeasi categorie

Back to top button