FeaturedLifestyle

O echipă de psihologi a stabilit care este personalitatea românilor

Personalitatea naţională a românilor este bipolară şi corespunde profilurilor Făt-Frumos şi Zmeu, arată un studiu realizat de o echipă de psihologi din Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Profilul „Făt-Frumos” este asociat cu persoane educate, între 30 şi 50 de ani, iar celălalt, cu persoane cu educaţie scăzută, între 14 şi 17 ani şi peste 60 de ani.
Coordonatorul echipei de psihologi de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi Universitatea Bucureşti, Daniel David, a declarat că prezentarea primelor concluzii ale studiului despre profilul naţional de personalitate a românilor reprezintă o premieră.
Potrivit studiului, Făt-Frumos reprezintă în general un potenţial psihologic care se poate exprima mai mult sau mai puţin pozitiv, în funcţie de constrângerile instituţiilor socio-culturale. De aceea este nevoie de instituţii moderne, altfel potenţialul poziziv rămâne neutilizat. Personalitatea Factor X+ este mai bine reprezentat în grupul persoanelor cu educaţie ridicată (postliceală/superioară) şi cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.
În ceea ce îl priveşte pe Zmeu, în istituţiile moderne acest profil poate fi asociat chiar cu creativitatea, în timp ce în instituţiile socio-culturale vetuste şi/sau slabe, acesta poate genera comportamente problematice. Personalitatea Factor X- este mai bine reprezentată în grupul persoanelor mai puţin educate (nivel gimnaziu/profesional/liceal), foarte tinere (14-19 ani) sau mai în vârstă (de peste 60 de ani).
Potrivit psihologului clujean, cele două profiluri bipolare sunt distribuite relativ egal pe teritoriul României.
El a adăugat că această structură bipolară de personalitate are o serie de avantaje. „Într-o lume nesigură, plină de pericole, această structură bipolară te face să fi mai puţin influenţat de acţiunea unor forţe negative asupra sistemului, ceea ce este un lucru bun. Într-o lume lipsită de pericole, această structură nu ne ajută foarte mult”, a mai spus Daniel David.
El a subliniat că era nevoie de un astfel de studiu privind profilul naţional de personalitate al românilor în condiţiile în care România nu a fost inclusă, până acum, în analize similare realizate la nivel internaţional.
Daniel David a mai explicat că, într-o lume globalizată, în care ţările vin tot mai des în interacţiune unele cu altele, înţelegerea profilurilor psihoculturale este fundamentală, „deoarece poate contribui la o mai bună comunicare între ţări şi culturi diferite şi la evitarea conflictelor”.
Rezultatele studiului privind profilul naţional de personalitate al românilor urmează să fie publicat în noiembrie, în „Romanian Journal of Applied Psychology”. Studiul se bazează pe lucrarea monografică a lui Daniel David intitulată „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o abordare cognitiv-comportamentală”, apărută în acest an.
„Profilul psihologic al personalității naționale a românilor” a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, de la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare.

Acasa

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button