de Constantin Gheorghe
·
Câteva lucruri despre Rusia, dincolo de isteria asta anti-rusă. Care isterie este semn de slăbiciune a occidentalilor, nu de tărie. Primul, și cel mai important: Putin a pus definitiv capăt experimentului neo-liberal în economie, care a generat o imensă dramă socială, și aplică un model de dezvoltare bazat pe experiența chineză. Care este, în esență, un model protecționist. Chinezii au făcut un lucru simplu: n-au deschis la concurență niciun sector industrial, agrar sau al serviciilor decât atunci când ele erau suficient dotate să facă față concurenței. Doi: nimeni nu intră pe piața chineză dacă nu se aliază cu un producător local. De ce? Pentru ca transferul de tehnologie să fie automat și, practic, gratuit.
Putin a folosit oportunitatea oferită de sancțiuni(da, este o oportunitate!) pentru a recurge cu nerușinare la instrumente protecționiste, concomitent cu ajutoare masive oferite de stat celor care înlocuiesc importurile cu producția națională. Rezultatele se văd deja. Rusia a ajuns principalul jucător pe piața cerealelor. Dar și în alte domenii: medicamente, robotică, procesoare, microelectronică, optoelectronică, industria construcțiilor de mașini și echipamente sunt progrese semnificative. Toate marile firme auto se aliază acum cu producători locali. Cei care au crezut că reușesc pe cont propriu încep să regrete acum că i-au tratat de sus pe băștinași.
Acest model de dezvoltare, puternic protecționist, câștigă teren, în detrimentul ”globalizării”. Cea mai bună dovadă că este așa o constituie faptul că a început o campanie propagandistică furibundă, care încearcă să prezinte globalizarea drept un proces eminamente pozitiv, din care toți au de câștigat, că perdanții nu sunt, de fapt perdanți, dar nu și-au dat ei seama ce au câștigat de pe urma ei.
Bătălia nu este una pentru teritorii sau pentru sfere de influență. Bătălia este pentru dreptul de a scrie noile reguli de funcționare a lumii. Și, după tot felul de experiențe bizare, gen exportul de democrație, după războaie inepte și reguli și mai inepte(dar se poate spune așa), SUA și aliații lor occidentali sunt pe cale să piardă partida. Și nu-i duce mintea decât la demonizarea rușilor și a chinezilor, la încercarea de a dizloca BRICS. Degeaba. Nu vor reuși decât să genereze noi resentimente, și o rezistență crescută la globalizare. Ne place sau nu, e vremea protecționismului. Fără el, în doze rezonabile, diferențele de dezvoltare vor deveni insuportabile. Și abia atunci vom avea cu adevărat probleme.