FeaturedNews

…niște lucruri despre ”China comunistă”.

În ăst timp China anunță reducerea cu 10% a taxelor vamale pentru autoturismele importante. Deschiderea mai mare a pieței interne este semn că sectorul industriei auto chinezești s-a maturizat și este pregătit pentru a face față concurenței externe. Deschiderea se face gradual, cu evaluări după fiecare etapă de liberalizare. Asta înseamnă acțiune guvernamentală responsabilă și planificare strategică. Place sau nu, puterea de lovire a Chinei, în domeniul economic, l-a liniștit scurt până și pe Trump, iar războiul comercial american împotriva Beijingului, anunțat cu surle și trâmbițe, s-a încheiat, la fel de scurt, chiar înainte de a începe, după ce Washingtonul a primit o listă cu 20 de cereri ale părții chineze, care sunau ceva între ultimatum și ”moarte subită”. Eu zic să ne mai gândim, când facem mișto de chinezi.

Și apropo de chinezi: scenă în Piața Amzei, unde există o grădiniță privată, destinată special copiiilor cetățenilor chinezi stabiliți în România. Pe trotuar, un cârd de băieței și de fetițe, încadrați de educatori, ieșiți la plimbare. Se vorbea o engleză de zile mari! Cârdul era încheiat de un englez la vreo doi metri plus, slab ca un țâr, cu doi prichindei de mână, profesorul de engleză, care era numai urechi și la ciripeau cei doi din dotare, dar și restul trupei!

Și asta spune niște lucruri despre ”China comunistă”. În nici trei decenii s-a dezvoltat o largă clasă de mijloc, care uneori le întrece, în prosperitate, pe cele din occident, care oferă stabilitate regimului politic. Regim care are tot mai puțină nevoie de represiune, pentru a se menține la putere. Acum obiectul represiunii sunt cel mai ades cei care se opun expansiunii economice, iar represiunea este aprobată de nou născuta clasă de mijloc. Știu, din avion, și de departe, lucrurile se văd gen ”Jos comunismul!” De aproape se vede un capitalism de o vitalitate înspăimântătoare, care dă clasă clasicilor capitalismului din SUA și din occidentul european. Asta e! Totul e să ai ochi de văzut și minte de înțeles ce văd ochii.

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button