Ne mai gândim, înainte de a ne da cu curu de pământ?
de Constantin Gheorghe
Originea tuturor crizelor ăstora alimentare, tot mai dese, o reprezintă presiunea infernală a mamuților din distribuție, gen Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, și celelalte ca ele, pentru reducerea costurilor. Ele impun prețurile de achiziție pentru alimente. Și le impun mereu mai jos.
În aceste condiții șanse au doar alți mamuți, cei din industria agroalimentarului, care pot investi, atât în cercetare-dezvoltare, cât și în tehnologii de producție. Investiții care să ducă la scăderea costurilor de producție și la minimizarea pierderilor.
S-a râs pe FB de o tipă, care dorea să-și vândă murele la un preț decent, care să-i permită reluarea ciclului de producție, și care a fost refuzată de un mamut al distribuției. Păi, de unde să taie, frate, din costuri, că era doar ea și bărbată-său? Ca să industrializezi lucrul în plantație trebuie să investești în utilaje-unele unicat, făcute la comandă!-în amenajarea solului, în alt tip de mur, care să poată fi cules mecanic, și tot așa. Cu ce bani? Pe ce piață? Că sezonul e scurt. Nu poți furniza tot anul fructe proaspete. Nu permite clima. Deci trebuie să investești și în industrializarea lor(congelare, prelucrare, gen sucuri, dulcețuri), iar prețurile oferite de mamuți sunt permanent în jos. Poți să-ți acoperi investiția?
Ne mai gândim, înainte de a ne da cu curu de pământ?
Eu tot nu înțeleg cum s-au contaminat ouăle alea cu insecticid. Dacă foloseau prea mult, înainte să intre în ou, mureau dracului găinile! Oul nu stă mult în zona bateriilor: pe sub curul fiecărei găini trece o bandă rulantă. L-a căcat, în câteva minute oul este într-o altă zonă, unde este răcit, igienizat, sortat, ambalat. După care e depozitat. Aici stă cel mai mult. Aici se poate contamina, dacă idioții au dat din belșug cu chimicala respectivă.
E drept, mult mai nasol e în zona în care se prepară ouăle lichide și cele praf, din cele cu defecte sau care nu au trecut de proba calibrelor. Aici contaminarea poate fi mai ușor explicată. Așadar, ce e, de fapt, periculos: oul, ca atare, sau produsele din ou, destinate consumului colectiv? Sigur băieții știu unde să caute?