CulturaFeatured

Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga”

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” este situat în centrul istoric al oraşului Vălenii de Munte, potrivit histmuseumph.ro.

Aşezământul cultural cuprinde casa în care savantul a locuit împreună cu familia. Construcţia a fost ridicată de polcovnicul Panca şi atestată documentar în 1833. Nicolae Iorga (1871-1940) a cumpărat casa în 1908 şi s-a implicat în renovarea ei.

În spatele porţii masive de lemn, se întinde o curte generoasă, ce cuprinde mici alei din pietre de râu. Casa cu prispă înaltă şi intrare laterală este înconjurată de o frumoasă grădină. Acoperişul de ţiglă este sprijinit de stâlpi din lemn cu capiteluri ornate, ce conturează o linie ondulată.

Bustul din bronz al savantului, ce poate fi admirat de vizitatorul ajuns pe pridvor, a fost realizat de sculptorul Oscar Han. La intrarea în locuinţă, o placă de marmură anunţă musafirul că în „această casă au muncit, s-au bucurat şi au suferit Nicolae şi Ecaterina Iorga”.

Personalitatea savantului este evocată prin numeroase exponate, ce includ cărţi, manuscrise, obiecte personale, fotografii, mobilier etc.

Casa adăposteşte piese de mobilier rustic, lăzi de zestre moldoveneşti, scoarţe populare basarabene. Centrul de interes este reprezentat de biroul de lucru al profesorului, cu biblioteca ticsită de volume ce acoperă aproape toate domeniile ştiinţifice. Pe birou se află mapa de piele, pana de scris, un cristal sub care pe o pagină de manuscris poate fi citit titlul „Încredere”.

Dormitorul cuprinde mobilier lucrat în stil popular la Câmpulung Moldovenesc, în 1911, precizează sursa citată.

În salonul mic, locul în care Ecaterina Iorga primea oaspeţii, se găseşte un portret al acesteia pictat de Sever Burada. Salonul mare cuprinde mobilier şi tapiţerie cu motive de artă populară. Pereţii sunt împodobiţi cu două tablouri semnate de Nicolae Grigorescu.

Pe holul care duce spre camerele copiilor, pot fi văzute documente, facsimile şi fotografii reprezentative pentru activitatea publică a lui Nicolae Iorga. În una dintre vitrine sunt prezentate fotografii ale vizitei efectuate de savant în SUA, anul 1930, iar într-o cămăruţă din apropiere vizitatorul este întâmpinat de costumul de academician pe care Iorga l-a purtat la şedinţele solemne ale Academiei Române, conform histmuseumph.ro.

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Valenii de Munte este secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, conform visitprahova.ro.

AGERPRES

Din aceeasi categorie

Back to top button